martes, 12 de mayo de 2015

ESCOLA MOSSÈN JACINT VERDAGUER. BARCELONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu . No vaig valorar adequadament – sóc una ànima càndida – els perniciosos efectes de ‘la inèrcia perniciosa’ en el cos social de Catalunya.

Sortosament hem comptat amb la col•laboració entre d’altres del Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ i autor d’aquesta breu ressenya

l'any 1919 l'arquitecte municipal Joan Bruguera i Roget (1879-1962) va projectar el que seria l'edifici destinat a Pavelló Regi de l'Exposició Universal d’Indústries Elèctriques i General Espanyola; exposició que no es dugué a terme fins al 1929.

La direcció d'obres d'aquest edifici fou duta a terme pel conegut arquitecte escolar Josep Goday Casals (Mataró, 1882 - Barcelona, 1936)

Es tracta d'un edifici quadrangular de dues plantes rematat per una torre en cada extrem i àmpliament decorat per esgrafiats que es poden atribuir al col•laborador de Goday, Francesc Canyelles i Balagueró (Barcelona, 1889 - 1938)


Passada l'Exposició l'edifici es destinà a escola per als nens del Poble Sec complementant la del Bosc. L'escola es dedicà al poeta Mossèn

Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, Osona, 17 de maig de 1845 – Vil•la Joana, Vallvidrera, Barcelona, 10 de juny de 1902) i s'inaugurà, com la resta d'edificis escolars de la Mancomunitat, el dia de Rams de 1931.

L'escola es troba a la cruïlla de l'avinguda Rius i Taulet amb el carrer Lleida.

L'edifici del costat, bastit també per a l'Exposició, el Pavelló de la Companyia Arrendatària de Tabacs de Filipines, obra racionalista de l'arquitecte Antoni Darder Marsà (1885-1956) va ser destinat a parvulari, el parvulari Forestier.


La foto de la inauguració del parvulari és de J.M. Sagarra

Valentí Pons Toujouse

No hay comentarios:

Publicar un comentario