lunes, 1 de enero de 2018

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LA SERRA A LA MASIA HOMÓNIMA DE BALENYÀ. OSONA. CATALUNYA

Llegia que la capella fou promoguda per l'aleshores propietària Mercè Bach Puigrefagut, germana del prestigiós fotògraf Francesc Xavier Bach i Puigrefagut ( 1902+ 6 de març de 1979 ) https://issuu.com/llibressantmiquel/docs/f.xavier_bach

El Mapa de patrimoni ens diu ; la Mare de Déu de la Serra és una capella construïda a mitjans del segle XX a l'extrem de ponent del mas la Serra. És de planta rectangular i absis poligonal. La nau és d'un sol tram i està coberta amb volta rebaixada que arrenca d'una cornisa motllurada. La part del presbiteri és poligonal amb nervadures i queda separada de la resta de la nau per un arc diafragmàtic. Sobre l'altar de marbre hi ha una fornícula amb la imatge i dues finestres de mig punt a cada costat. L'accés a la capella es fa per llevant des de la galeria de la masia, situada al primer pis. A nivell exterior, té la base oberta amb pòrtics d'arc carpanell i la coberta a tres vessants. El tractament dels murs és arrebossat i pintat.

Imatge del Mapa de Patrimoni

Mossèn Sebastià Codina Padrós ( Muntanyola, Osona, 1929 ) , molt vinculat a Balenyà, és l’autor dels Goigs d’aquesta capella.


Com és mal costum – formen part del REINO SE ESPAÑA- no hi ha cap dada de l’autor d’aquest edifici que s’aixecava l’any 1948 D.c, 12 AÑO TRIUNFAL segons el compte de l’església catòlica reformada de España, que passejava sota pal·li al dictador Francisco Franco Bahamonde (Ferrol, 4 de desembre de 1892-Madrid, 20 de novembre de 1975). Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com així com poder accedir a la capella.

Posats a demanar, voldríem saber més dades de la casa i capella de Sant Mamet, de la que no se’n diu ni gall ni gallina, al Mapa de Patrimoni

No hay comentarios:

Publicar un comentario