domingo, 7 de julio de 2013

EL SANT MIQUEL PELEGRÍ DEL MONTMELL

Les cròniques expliquen que l’Arcàngel Sant Miquel pelegrinava des de la capella del Castell, fins a l’ermita romànica, i des d’aquí l’any 1598, fins a la que es qualifica com ‘nova església’; un edifici de tres naus amb campanar de torre i portal adovellat de punt rodó. La façana té una portalada d'arc de mig punt fet amb dovelles de pedra que es conserva encara força bé, amb una rosassa a la part de dalt hi ha i, a la dreta, una torre amb finestres de mig punt que li dóna un cert caire defensiu a la construcció. L'interior és molt enderrocat, però hi veiem encara una nau central separada de les dues laterals per arcs de mig punt.


Al peu de l'església hi ha un arc escarser sobre el qual s'observen restes del cor i la inscripció "1598". A la capçalera de l'església, darrera el destruït altar, hi ha una espitllera que deixa entrar la llum. Al seu voltant hi ha restes del que va ser un petit nucli de poblament agrupat a l'entorn de l'església.

Actualment l’església de la Mare de Déu del Remei, a la Juncosa, fa les funcions d’església parroquial, i ha donat acollida al Princep de les Milicians Celestials.

De l’església romànica des de la que el Marcel Morató Tort, retratava la mal dita ‘ nova església’, en tenim una imatge gràcies a l’Ángela Llop Farré; ens en manquen de les restes de la Capella del Castell – si n’hi ha -, i de l’actual parròquia.

Al Montmell , per a Sant Miquel s’ha fet bona la dita, ‘no hi ha dos, sense tres, ni quart dolent’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario