martes, 19 de junio de 2012

SAFAREIGS DE LA BAIXADA DEL CALVARI A CASTELLAR DEL VALLÈS

La placa commemorativa situada sobre la porta resumeix la història de l'edifici, construït per Emili Sala Cortés per encàrrec d’Emília Carles Tolrà primera Marquesa de Castellar.

El Castellar d’avui és en bona mesura el resultat de les accions benefiques endegades per Doña Emilia ; sense ànim exhaustiu :


Antic Ajuntament

Capella de Montserrat
Escoles del Patronat Tolrà
Escoles Pies de Castellar del Vallès
Església neogòtica de Sant de Castellar del Vallès
Safareigs de Cal Calissó, dits també de la Baixada del Calvari
Safareigs de la Baixada de Palau

Des de 1988 i fins al 2002 han estat la seu del Jutjat de Pau. L'interior de l'edifici es va remodelar adaptant-lo a la seva nova utilització, la qual cosa va suposar l'enderrocament de la façana posterior per tal d'afegir un cos annex. Pel que fa a la paret lateral dreta, es van cegar els dos grans finestrals que existien. Després de la restauració i adaptació portada a terme només ha pervingut la façana principal i la teulada del primitiu edifici que s'han restaurat respectant al màxim l'estructura original. La façana presenta una simetria axial i mostra una inclinació vers les formes classicistes. Destaca la organització de la porta d'entrada on els brancals sostenen les cornises disposades de forma esglaonada que en la part superior sostenen un gerro decoratiu.



A principis del 2003 s’inaugura la plaça de Cal Calissó, i un nou equipament cultural, el Cafè – Sala d’exposicions que duu el mateix nom de la plaça i que està ubicat en l’espai de l’antic safareig.

1 comentario:

  1. Vosté anomena safareigs de Cal Calissó, o de la Baixada del Calvari. És possible que també sigui conegut com la baixada de cal verge?

    ResponderEliminar