lunes, 26 de marzo de 2018

CAN BURCET. BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955) em feia arribar una fotografia de CAN BURCET, al carrer Roig i Jalpí, nº 3 de Blanes, obra de l’arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881 – Barcelona, 15 de maig de 1936)


http://www.blanespromocio.cat/upload/1/fitxers/turisme%20sustenible/Cap9%20MATERIAL%20ANNEX.pdf

Descripció: Edifici cantoner de dues plantes i golfes. Destaca el ric esgrafiat de la façana, en forma de retícula romboidal, i la finestra cantonera de la planta noble, amb balconada, una petita coberta i decoració esgrafiada a les llindes amb motius vegetals. Té alguna reforma, una mica més tardana.

Patrimoni Gencat ens diu ; la casa Burcet deu el nom al mestre d'obres Josep Burcet i Pons, que, supervisat per l'arquitecte Josep Goday i Casals va reformar la casa als anys trenta. A la porta d'entrada del carrer Roig i Jalpí existeix una inscripció esgrafiada on posa "Any MCMXXX" i a la porta d'entrada del carrer de l'Or existeix una llinda amb la inscripció "A. D. (anno domini) MCMXLVII" on, a més, hi ha eines representatives de l'ofici de constructor i les inicials de Josep Burcet (J. B.).

Segons les inscripcions de la façana podem referenciar dues intervencions, del 1930 i de 1947, de la que ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email coneixercatalunya@gmail.com , així com del de les últimes intervencions, quan s'hi va instal·lar la Fundació Planells i es van fer reformes a l'interior.

A l'actualitat, i des del 2003, hi té la seu la Fundació dedicada al pintor surrealista Àngel Planells Cruanyes ( Cadaqués, Alt Empordà, 1901 — Barcelona, 23 de juliol de 1989) .


Fotografia de l’Enciclopèdia Catalana.

Quan a la descripció diu ; edifici de planta rectangular de tres plantes que dóna al carrer Roig i Jalpí i al carrer de l'Or. Destaca l'esgrafiat de la façana, que té forma de retícula romboidal, i les finestres cantoneres unides amb un balcó, un fris esgrafiat amb motius vegetals i un petit entaulament. La planta baixa té finestres amb arcada de mig punt i portes rectangulars amb llindes decorades amb inscripcions. Les finestres estan revestides de forjats de ferro.

Els esgrafiats comencen a partir de les llindes i arriben fins al primer pis, ocupant l'exterior de tota la planta principal de vivenda. Les finestres del primer pis són rectangulars, encara que n'hi ha una d'octogonal. El segon pis fa funció de golfes, té obertures quadrades i també esgrafiats fins arribar al teulat.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor dels esgrafiats a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Per als catalans la conservació del patrimoni històric i/o artístic és un imperatiu ètic.

Fotografia : Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955)

Text: Antonio Mora Vergés ( L'argentera, el Camp jussà e Tarragona, 01.01,1951 )

No hay comentarios:

Publicar un comentario