viernes, 16 de febrero de 2018

IN MEMORIAM DEL MAS DE MOLLET. BENIFALLET. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

En relació a la fotografia datada l’any 1935, ’ Vista general del Mas Mallet a Benifallet’ , de l’ Antoni Gallardo i Garriga, (1889-1943), publicada a L’Estudi de la Masia Catalana, preguntava a facebook ;



Que en sabeu d'aquest edifici ?

Existeix encara ?

En cas afirmatiu. Com es diu ?.

La Montse Povill Granell, em deixa un comentari ; Mallet ó Mollet si es el mateix, si que existeix però ja cau de vell! !!!

A Patrimoni Gencat trobava; masia emplaçada a la riba dreta de l'Ebre, a la zona coneguda com "Els Mollets", un cop travessat el riu Canaletes. L'edifici i les seves dependències estan distribuïdes a banda i banda del camí de carro que condueix a aquesta i altres finques disperses per aquesta zona. A ma esquerra del camí s'hi troben les dependències principals del mas, si bé la façana no dóna sobre aquest, sinó que està orientada cap al riu: l'habitatge pròpiament dit, magatzems, part dels estables, un porxo amb l'emparrat, una bassa d'aigua per a regar i un safareig adossat a la mateixa, canals de rec, etc. a ma dreta del camí tenim més establies i restes d'una sènia. El mas està deshabitat i en estat més o menys ruïnós segons les dependències: aquelles parts de l'edifici més malmeses són aquelles orientades més a l'est; gairebé totes les cobertes estan enfonsades i només resten aixecades les parets. Per contra, els camps de tarongers demostren que els propietaris s'ocupen de les terres. Materials emprats: pedra (carreus regulars i irregulars), totxos, morter i fusta.

Pregunta de nou; hi ha imatges actuals ?.

Novament la Montse Povill Granell, em deixa un comentari ; no ho se perquè fa anys que no i visc, però baixo a Benifallet cada 15 dies; puc fer-li una foto, i posar la a la pagina.


Li contestava que li ho agrairé infinitament.


Espero trobar – també – resposta a :

Vista general del Mas del Abat a Tivenys
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/5983/rec/38

Vista general de la Masia del Pous a El Perelló
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/5561/rec/37

Vista general de la Casa del Teosa de Bítem
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/6888/rec/34

Hort de les Torrets a Xerta

http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/5419/rec/11

Si més no, sembla que la Casa del Teosa, topònim curiosíssim, que podem elucubrar – encara no ho prohibeix l’article 155 de la Constitució, oi?. - que pot tenir relació amb TEOSOFIA f. Doctrina segons la qual l'home podria assolir la coneixença directa de Déu sense la revelació; doctrina de l'evolució panteística i de la transmigració de les ànimes; cast. teosofía.

Més que amb la paraula que en llengua castellana significa; teoso -sa adj. Díc. de la madera abundante en resina.

Queda molta feina en l’àmbit de la documentació del patrimoni històric i/o artístic, i anem TANT, TANT, endarrerits, que potser quan acabem la feina, ja serà inútil.

Esperem la col·laboració de tothom els creients amb l’esperança certa que la Verge de la Cinta us ho agrairà, i la resta perquè els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts,.. tenen TOT EL DRET a saber com van viure el seus avis, besavis, rebesavis,..., Catalunya també us ho agrairà.

Esperem les vostres aportacions, dades, fotografies,.., a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

El pati del Mas del Bisbe
http://tortosaantiga.blogspot.com.es/2013/09/el-pati-del-mas-del-bisbe.html

El Fons Estudi de la Masia Catalana, té poques fotografies de les comarques de l’Ebre jussà – BAJO EBRO- , i del Montsià. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario