miércoles, 7 de febrero de 2018

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE BATEA AL LOCAL QUE HAVIA ESTAT DEL PARTIT REPUBLICÀ SOCIALISTA. LA TERRA ALTA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :

Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.


D’aquest de Batea, en trobava – per pura casualitat - una imatge en ocasió de la recerca d’una fotografia feta l’any 1922 per l’eximi Josep Salvany Blanch Blanch ( Martorell 1866+ Barcelona, 1929 )



Capella de Sant Antoni . Vilalba dels Arcs ; Terra Alta ; Catalunya ; Esglésies ; Retrats de grup .
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/9919/rec/7

Xavier Galcerà Adell, em deixava aquest comentari; és l ‘ermita de Sant Antoni de Vilalba , destruïda a la guerra civil , estava davant del que ara és lo Russinyol . Encara es beneeixen els animals allí ,el dia de Sant Antoni , i quan es fan professons sempre es passa i es resa en aquell espai.

Quan a les dades tant del Centre República Socialista en els anys previs a la dictadura franquista, com el període en que va exercir d’escola pública – que espero s’aniran ampliant a partir d’avui – reprodueixo :

Miquel Sunyer Xavier
, el 1930 es creà el Centre Republicà Socialista i el 1931 compraren un local que inauguraven el mes de novembre del mateix any. De partits republicans n'hi havia d'altres y també tenien locals.

Xavier Galcerà Adell
, el fet es que va ser una bona obra per a Batea , de centre republicà a escola de tots i durant molts anys.

Sabeu qui en va ser el mestre d’obres?

En quin període va servir d’escola ?

Existeix encara?

Quina funció fa?

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario