sábado, 10 de febrero de 2018

DE LA TORRE CAMINALS A LA TORRE DE CAN GOU. EL PATRIMONI INEXPLICAT D’OLOT. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Escrivia quan els efectes del canvi climàtic no eren tant evidents; aprofito aquestes fredorades per repassar imatges antigues d’aquí i allà, a Catalunya tenim molts elements patrimonials que necessitem més explicació de la que en relació a aquesta casa trobava a : http://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3321/


Edifici d’estil eclèctic, de finals del XIX principis del segle XX, de planta rectangular amb una torre rodona, a l’extrem, de 4 pisos amb coberta cònica.

Cap dada de l’autor de l’edifici, del que ens agradarà tenir-ne noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap dada del promotor de l’edifici, del que ens agradarà tenir-ne noticies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

http://poum.olot.cat/PDF/Vol08/08A-ME.pdf

Curiosament patrimoni Gencat, ens diu ERROR No s'ha pogut trobar la fitxa sel·leccionadahttp://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=40991

El Matias En Mais Castanyer en confirma que la Torre Caminal , i la Torre e Can Gou, son el mateix edifici, i encara afegeix que hi va treballar Sadurní Brunet Pi (Vallirana, 1886-Olot, 1958) que NO ERA ARQUITECTE, encara que col·laborava però decorant i complementant obres signades per arquitectes com Rafael Masó, Alfred Paluzie o Joan Roca Pinet.


https://www.youtube.com/watch?v=Gjnf5nreiVw


També va dissenyar comerços, va reformar cases,... file:///C:/Users/Usuario/Downloads/278656-381672-1-SM.pdf

Que en sabem del Sr. Caminals?.

Com passa a denominar-se Can Gou ?

S’acostuma a dir - el tontisme no té límits- que a Internet s’hi troba tot. Està clar que TOT EL QUE VOLEN QUE TROBIS, oi?. Em deia un catedràtic de l’àmbit del patrimoni històric i/o artístic , que consultava SEMPRE l’enciclopèdia catalana ‘ LA GRAN ‘, i que quan va trobar el bloc coneixercatalunya blogspot com , ens va posar en el PRIMER LLOC. Em deia que si no troba alguna dada al nostre bloc, ja arrufa el nas, intueix que la recerca serà llarga i dura.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.

Hector Gonzalo Caminals, em feia arribar un email en el que em deia;

Puc ampliar algunes dades sobre la Torre Caminals, tot i que, per assegurar-se d'algunes coses caldria visitar el registre de la Propietat d'Olot.

El meu rebesavi, en Josep Caminals tenia un càrrec de certa importància a la Banca Saderra i es va casar amb la Mercè Saderra filla de'n Josep Saderra i Mata ( Olot, Garrotxa, 1850 — Barcelona, Barcelonès, 1924 ) qui , a part d'haver fundat la Banca Saderra a Olot, havia estat alcalde de la localitat i era un escriptor de certa rellevància, pel que era un figura prou important en la societat Olotina d'aquells temps. Això probablement va permetre al senyor Caminals fer construïr un edifici de les característiques de la Torre Caminals.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0057662.xml

Al cap d'un temps, però, hi va haver un desfalc dins la Banca Saderra i tota la família Caminals-Saderra va marxar d'Olot al no poder fer front als deutes.

Probablement la Torre passés a mans d’algun creditor o fos subhastada, això explicaria el canvi de nom a Can Gou.

T'envio l'escaneig d'una postal que ha trobat, on el Josep Saderra escriu a un amic en una postal de la Torre Caminals i el convida a venir a visitar l'edifici. La imatge circula per internet però el text trobo que és molt interessant.



Esperem amb ànsia noticies de la història d’aquesta casa.





4 comentarios:

  1. En dic Josep Maria Gou Torrent i vaig neixre en aquesta Torre de Can Gou, que va ser adquirida pel meu pare Josep Gou Terrades, carniser del Carrer del Sastres de Olot per trasladsr, hi la fabrica de embutits que elaboraba en aquesta botiga carnisseria de Olot.
    La torra la va adquirir de compra a la banca Saderra,despres que aquesta fes fallida, l, hi varen oferir comorar primer el parc Nou, pero el edifi era petit per la industria que volia desenvolupar i per aixos es va decidir per aquesta Torre, a partir de elles hores es va dir Torre Gou, els embutits s, elaboraban en nom de Jose Gou Terradas S. A. i en el temps va ser la industria carnica mes important de la provincia de Girona, aqui tambe es fundaran Laboratorios Sobrino S. A. en el wue el meu pare era el principal accionista, i de aqui la surgir la meva vocacio de veterinari, que vaig estuduar a Madrid arrivan a ser membre per oposicio del CUERPO NACIONAL VETERINARIO traspasado posteriormente a la Generalitat de Catalunya en la que fui Subdirector de Sanidad Animal.
    Si deseais mas informacion de la Torre a vuedtra disposicion en jgou@laboratoriocalitec.com

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

      Eliminar
    2. Entre els anys 1947-48, vaig visitar vàries vegades la Torre de Can Gou.Quan hi anava sempre era obsequiat per la senyora Ageleta Torrent, esposa del senyor Josep Gou Terrades. Al despaix de la fàbrica hi treballava la senyoreta Carmen Moliner Torrent, amb altres dos senyors: l´un de cognom Llagostera i l´altra, Artola, que tenia el títol de mestre. El matrimonia Gou-Torrent tenia 3 fills: Joan, Jaume i Josep Maria. Els recordo frescament a tots: Gou-Torrent-Graugés. Tamabé vaig fer amistat amb el senyor Manuel Sobrino, gran conversador. El senyor Josep Gou anava cada dimarts a Barcelona, crec que per a negociar bestià. Tenia una germana que es deia Catalina i vivia al carrer Príncipe de Asturias, de Baarcelona. Servidor em dic PompeyoRamis, tinc 89 anys, i en fa 53 que sóc fora de Catalunya: primer a Colombia i després a Venezuela, com a catedràtic de Filosofia del Dret, ara pensionat.Salutacions a tots els qui vaig coneixer en aquell temps. Eran els de major esplendor d´aquella empresa.

      Eliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar