jueves, 4 de enero de 2018

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT PERE DE LA TORRE DE BORDILS. DITA TAMBÉ CURIOSAMENT CAL BALDIRET. GIRONA. CATALUNYA

Bordils el trobava definit com municipi empordanès adscrit a la comarca del Gironès’.

El bon amic Joan Dalmau Juscafresa , feia un excel·lent treball fotogràfic i documental amb aquesta casa i la seva capella, de la que fonts municipals li confirmaven que estava dedicada a Sant Pere.
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com.es/2018/01/can-baldiret-o-tambe-la-torre-bordils.html

En els nostres dies hi ha una bona part de la ciutadania que té assumit que religió i cultura on termes antònims. No tinc clar, si hem d’agrair aquesta ‘ incultura’ a les administracions públiques o a la pròpia església catòlica, que contra el parer de ments clares com el Venerable Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943) defensaven el govern LEGÍTIM de la II República, i la voluntat de la ciutadania expressada democràticament, dissortadament la Jerarquia de l’església catòlica de l’època es llençava en braços del feixisme, perdonava a ‘futur’ tots els crims que es van fer, i passejava sota pal·li al sàtrapa.

Patrimoni Gencat en fa aquesta descripció ; edifici de nau única, planta rectangular i absis semicircular. Parets morterades amb carreus a les cantonades i acabades exteriorment amb arrebossat. La coberta és a dues vessants i està sostinguda per cairats i formada per llates, rajoles i teula àrab. Al principi de l'absis hi ha un cavall de fusta que sosté els cairats. La porta principal és emmarcada per carreus i llinda motllurats. A la banda esquerra de la porta hi ha un buidat a la pedra que serveix com a pica d'aigua.


A la llinda de la porta hi ha la data de 1669.

No hi ha cap dada rellevant a la Referència 30 de :
http://www.bordils.cat/images/stories/urbanisme/Pa%20Especial%20Masies%20i%20Cases%20Rurals/FITXES%20DELEMENTS%20CATALOGATS.pdf

Curiosament no hi ha altres edificacions religioses de la confessió catòlica a Bordils que :

SANT ESTEVE DE BORDILS. GIRONÈS. CATALUNYA
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2014/12/sant-esteve-de-bordils-girones-catalunya.html

CAPELLA DEL SANT CRIST 'TRASPASSAT' DE BORDILS. GIRONÈS. CATALUNYA
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2014/11/capella-del-sant-crist-traspassat-de.html

LA CAPELLA DE SANT PERE DE LA TORRE DE BORDILS. DITA TAMBÉ CURIOSAMENT CAL BALDIRET.
https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com.es/2018/01/can-baldiret-o-tambe-la-torre-bordils.html

Estem – cal recordar-ho – a la Catalunya Vella, aquí el Concili de Trento, aconseguia com en pocs llocs del món, que per fomentar la ‘devoció popular’ s’aixequessin capelles i oratoris a les masies, ermites i santuaris on dur a terme peregrinacions i aplecs, i esplèndides esglésies com la parroquial de Sant Esteve de Bordils.

Ens sobtava trobar un ‘ cal’ en una masia, aquesta designació s’acostuma/va més en àmbits urbans, i denota coneixement, proximitat i àdhuc simpatia per l’al·ludit, quina relació amb la casa no qualifica, contràriament CAN, és més propi de l’àmbit rural, i denota/va reconeixement de la titularitat dominical, distància social, i en ocasions un respecte quasi reverencial. Avui, quan les administracions han fet mans i mànigues per ensorrar el ‘món tradicional’ de la pagesia catalana, totes aquestes disquisicions sonen quasi a música celestial, oí?

Us agrairem que us afegiu a la nostra recerca fent-nos arribar imatges i dades als e.mails coneixercatalunya@gmail.com i saqqara57@gmail.com
Catalunya us ho agrairà

Antonio Mora Vergés

1 comentario:

  1. Aclarir entre CAL i CAN, un cop més us tinc que agrair aquest diagnòstic diferencial. Ho tindré en compte. Quina sort tenir amics que cada dia comparteixen un esglaó de la seva cultura! Enric.

    ResponderEliminar