jueves, 21 de diciembre de 2017

IN MEMORIAM. CAL GREC. ESTERRI D’ANEU. EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Patrimoni Gencat en diu ; edifici situat en el Carrer Major, 53 , constituït per planta baixa i tres pisos alts, el darrer sota la coberta llicorella a dues vessants. La façana es arrebossada excepte el sòcol d'un metres i mig de granit i està situada en un lateral de la coberta, com la major part de les cases del carrer Major i de tota la vila. A la planta baixa s'obren tres grans portes. Ocupa tota la llargada de la façana al primer pis una balconada amb barana de guix formant un dibuix de cercles i quadrats, a la que tenen accés tres grans obertures. Al segon pis, s'obren tres balcons independents amb balustres de guix perfilats i calats. Un grotescos decoren la part superior dels arcs dels dos balcons laterals. A costa i costat del balcó central, en la part superior, apareixen dues mènsules formant volutes de tipus jònic sobre les que descansa l'únic balcó del tercer pis, que s'obre sota d'una llucana, a la barana del qual es llegeix la data de construcció de l'edifici: l'any 1924, enmig de volutes de guix. Sobre del balcó hi ha unes petites obertures semicirculars. L'aiguavessant del llosat i la llucana llueixen un faldonet de fusta calada. L'edifici respira un estil domèstic adaptat al medi i l'arquitectura pirinenca. Es la seu de la Societat de Caça i Pesca.



Fotografia de l’Elisa Ros i Barbosa. 1982


Fotografia de l’Isidre Blanc. 13.08.2013

Valentí Pons Toujouse , autor del bloc MODERNISME ; http://vptmod.blogspot.com.es/ ens confirma l’autoria del mestre d'obres Jacint Gómez Portella, conegut com "El Carlí", que té unes quantes obres a La Pobla de Segur. Ignora també les dates de naixement i de mort.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Tenim, gràcies al seu besnét Guillermo Berlanga Carlos, dades i imatges del mestre d’obres, escultor i pintor, Jacint Gómez  Portella  ( Madrid, 1876 + la Pobla de Segur, 14.01.1960).

 





Per confirmar encara, ens consta que era fill del general carlí , José Manuel Gómez Solana (Espinosa de los Monteros, 1852-Madrid, 1942), i de Concepció Portella, filla de casa Peret de Bretui, de la que ens diu Patrimoni Gencat ; Gran casal de planta rectangular amb façana principal al sud, en un lateral de la coberta a dues aigües, constituït per planta baixa i dos pisos alts. Per l'oest se li adossa un petit edifici amb un gran porxat als baixos i una magnífica galeria al pis alt, on s'obren respectivament sota d'una gran arcada de mig punt. Formant angle amb aquest porxo es troba la porta principal del casal, d'arc de mig punt formant grans dovelles de molt bona factura. A la façana principal s'obren a la planta baixa una sèrie de petites finestres, al primer pis balcons correguts disposats de dos en dos i al darrer pis més balcons.

Fotografia de Elisa Ros i Barbosa. 1983

Els murs exteriors són de pedra vista sense desbastar.

Hi havia una capella advocada a Sant Josep.de la que ens agradaria rebre’n imatges a l’email castellardiari@gmail.com 



No hay comentarios:

Publicar un comentario