martes, 10 de octubre de 2017

LA CASA FORTICADA I LA CAPELLA DE SANT JAUME. SENTMENAT. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Del mal dit Castell de Sentmenat n’havíem llegit i escrit força al llarg dels anys :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/01/la-casa-forticada-dels-sentmenat_12.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/09/sentmenat-2010-quilometre-zero-del.html
https://www.flickr.com/photos/cinglesdeberti/4502532576

El marquesat de Sentmenat, fou atorgat per Carles II, l’any 1691, al capità de cuirassers de cavalleria, Joan Baptista de Sentmenat i de Toralla, (1650-1724) el 20 de desembre de 1699.

De l’escut d’armes d’aquesta família s’expliquen rondalles que intenten lligar amb el nom de la població, que ja s’anomenava així abans de l’existència d’aquesta nissaga :

L'una ens diu que un centurió (Oficial romà que comandava cent soldats) va derrotar part de l'exèrcit enemic en el Vallès i hi fundà el lloc de Sentmenat, com a refugi, posant-li aquest nom en honor als seus valents soldats: els “cent manats”.

L'altra, fent referència també als “cent manats”, parla també d'un centurió que acudí tan ràpidament a l'auxili de la plaça assetjada, superant els altres militars, que el senat romà li concedí el nom de Sentmenat, i ensems, ornà el seu escut, volent significar que havia anat més de pressa que un ocell, que només en té dues.

El nom deriva de la veneració a Sant Menna/Cristòfol , i us deixo un enllaç a la tesis del Josep Capdevila i Soldevila , documentada i rigorosa, recollida en el llibre : La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona, en la que formula la possibilitat d’un doble culte al mateix personatge, Sant Menna al lloc de naixement, i Sant Cristòfor al lloc del martiri, em sembla del tot versemblant, i possible. http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

Tornàvem de Caldes de Montbui on havíem assistit a la 3ª Ballada Country a l’envelat de Festa Major, i retratava a la Rosa, l’Aurora, la Maria Jesús i l’Antonia, amb la capella de Sant Jaume i la casa fortificada de fons.


Els explicava quan passàvem davant de la capella de Santa Caterina, vinculada també amb els Sentmenat que malgrat el llarg període en que foren senyors de la població, si els comparem amb els Tolrà de Castellar del Vallès - també marquesos - , no deixaven gaire petjada ‘positiva’.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2013/03/santa-caterina-de-sentmenat.html

Qualsevol ocasió és bona per aturar-nos i admirar el patrimoni històric i/o artístic que sortosament conservem encara.

La visita a Caldes de Montbui havia estat profitosa :
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2017/10/iii-trobada-country-de-caldes-de.html
http://espaicountry.blogspot.com.es/2017/10/3-trobada-country-de-caldes-de-montbui.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2017/10/els-gegants-de-caldes-de-montbui-valles.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/10/la-santa-majestat-de-caldes-de-montbui.html

Caldes de Montbui, té molt a ‘viure’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario