lunes, 17 de julio de 2017

In memoriam de la casa d’Antoni Miquel i Costas, 1er Marquès de la Pobla de Claramunt. Capellades

Font. Mapa de Patrimoni de Capellades. Autor de la fitxa : Juan Garcia Targa

Llegia al Mapa de patrimoni de Capellades;

El propietari de la casa fou Antoni Miquel i Costas (1845-1927), 1er Marquès de la Pobla de Claramunt, i un dels més importants paperers catalans i d'Espanya entre finals dels segle XIX i inicis del segle XX. "El Guenyo", com era conegut popularment, va néixer en una família amb gran tradició paperera. L'empresa familiar era "Miquel y Costas Hnos" materialitzat en la constitució, el 14 de setembre de 1902, de Miquel y Costas & Miquel S. en C. (MCM). A partir d'aleshores, la propietat de l'empresa era compartida per Antoni i el fills de Llorenç. La producció va tenir amplis contactes amb l'Havana, Valparaíso (Xile), Buenos Aires i Mèxic DF. La conquesta del mercat espanyol es va fer ja entrat el segle XX amb la marca Smoking.

El matrimoni Miquel i Mas va endegar diferents accions de mecenatge com la restauració a la dècada de 1920 de la capella de Santa Bàrbara de la Font de la Reina. Aquestes actuacions varen contribuir a què Antoni obtingués el títol de Marquès de la Pobla de Claramunt, segons Reial l'any 1925. Poc després de la mort d’Antoni Miquel, 1927, es va activar la idea de la construcció d'unes escoles a Capellades que portessin com a nom el seu títol nobiliari.

La Vanguardia. Edición del jueves, 20 enero 1927, página 17

Ha fallecido en Madrid, en donde se encontraba accidentalmente, el marqués de Pobla de Claramunt, don Antonio de Miquel y Costas, residente en la vecina villa de Capelládes.

El señor marqués ha sido trasladado desde Madrid en un coche estufa a Capellades, en donde hoy ha tenido lugar el entierro en el panteón de la familia.

Desde Igualada y toda la comarca se han trasladado allí diferentes deudos y amigos del finado para asistir a la fúnebre ceremonia

Descanse en paz el finado y reciba su desconsolada familia nuestro más sentido pésame,


La seva vídua fou la principal impulsora del projecte "Centre Escolar Marquès de la Pobla".

La casa es va començar a construir a inicis de la dècada de 1880, era situada al bell mig d'un parc que ocupava la part nord del carrer del Pilar (o del Serra), des del solar que seria ocupat per la «Villa Canals» (futura caserna de la guàrdia civil) fins gairebé el carrer de La Canaleta. La casa estava situada al carrer del Pilar núm. 4 segons el Registre fiscal de 1906.

Cap a l'any 1925 s'hi va fer una important reforma dirigida per Domènec Sugranyes (1878-1938), continuador de les obres de la Sagrada Família. El resultat del projecte va ser un edifici on a la planta baixa hi havia un porxo amb columnes i al primer pis de la façana principal es podia admirar una balconada amb una barana treballada i les finestres emmarcades per grans medallons i garlandes vegetals. A l'interior destacava l'escalinata de marbre, els magnífics vitralls emplomats, la fusteria noble i una magnífica biblioteca. Tota la vorera nord del carrer del Pilar era recorreguda per una tanca d'estil modernista que delimitava la propietat d'Antoni Miquel, llevat de la part central que tenia una entrada majestuosa. D'aquesta tanca "gaudiniana" avui dia només se'n conserva un tros situada entre el número 12 del carrer del Pilar i l'inici del carrer Pare Bernardí.

L'edifici no responia a un sol estil, sinó que s'hi barrejaven elements modernistes, renaixentistes, colonials, etc, evocadora de les vinculacions dels seus propietaris amb el mercat antillà.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, que els ‘guanydors’ qualificaren de ‘guerra civil’, i el sector anticristià de l’església catòlica de ‘Cruzada’ (1936-1939) la casa fou ocupada per les Joventuts Llibertàries.

Acabada en conflicte bèl•lic que s’enduria la vida de més d’un milió de persones , i una diàspora de la que no se’n tenen dades – a la dictadura no li interessava el tema, i a la ‘democraciola’ que la substituïa tampoc - la família Miquel ja no hi va tornar a viure.


Així, el 1941 es va obrir l'anomenat "Hotel Pensión Capelló", que als anys 60 fou adquirida per un restaurador barceloní en representació d'una societat (Capelló SA) que l'enderrocà l'any 1964.

No hay comentarios:

Publicar un comentario