viernes, 12 de mayo de 2017

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA I DELS EDIFICIS ‘SINGULARS’ DE PACS DEL PENEDÈS

M’aturava a Pacs del Penedès per retratar el conjunt d’edificis ‘singulars’ que composen, l’Ajuntament i el Centre Civic que acollia al seu extrem esquerra l’escola pública.


Escola de Pacs del Penedès. Ens agradarà saber-ne la història a l'email coneixercatalunya@gmail.com



Patrimoni Gencat ens descriu amb parquedat l’edifici de la Casa de la Vila ; ens explica que consta de planta baixa i un pis. La façana, de composició simètrica, presenta tres obertures a cada pis i el coronament esglaonat. És interessant la decoració amb mosaics de rajola vidriada, així com els balustres dels balcons del primer pis i els emmarcaments de totes les obertures

Cap dada dels altres edificis, i per descomptat ni un borrall de l’autor d’aquests edificis que podem situar als anys 1911-1929

Ho demanaré a l’Ajuntament.

Quan al topònim Pacs, el diccionari catala valència balear ens diu; d’etimologia incerta, tal vegada sigui el plural de pac , derivat del llatí pagu ‘llogaret’.

http://www.xtec.cat/sgfp/llicencies/200203/memories/rtorne/public_html/llocs.pdf

http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaPenedesenca/article/viewFile/59131/91220

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Recordeu sempre que els catalans tenim un ‘especial deure’ en recuperar la memòria històrica, i que la condició de català no s’adquireix ni per naixement, ni per la permanència en aquest territori, és l’estimació a la seva història, a la seva cultura, als seus indrets, ..., el que ens permet ‘sentir-nos’ catalans.

Alguns defensen allò del Ius sanguinis o del Ius soli. Nosaltres considerem que únicament l’estimació – constatable – atorga la condició de català.

No hay comentarios:

Publicar un comentario