jueves, 9 de marzo de 2017

EL PONT DE LES ESCOLES. TORRELAVIT [ ABANS TERRASSOLA I LAVIT]. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Visitava l’Escola Publica Joan i Jaume Ràfols i Mata al terme de Torrelavit i em recomanaven veure i retratar el pont dit de les Escoles que salva el desnivell format pel torrent de Mas Vendrell o de Sant Marçal.

Llegia al mapa de patrimoni que el pont de les escoles va ser construït l'any 1929 (la primera pedra es col•locà el dia 29 de juny d'aquell any) gràcies a la donació del filantrop Pau Vidal i Rovira (Terrassola 1859 - Sant Sadurní d'Anoia 1938).

Aquesta obra d'enginyeria civil representà la unió física dels nuclis històrica de Lavit i Terrassola amb el barri de les escoles.


L'obra es portà a terme a causa de l'onada de protestes per part dels habitants de Terrassola, per la raó que havien de travessar el torrent pel barri del Vilet per portar els nens a les escoles.

La descripció tècnica ens diu ; Pont que salva el desnivell format pel torrent de Mas Vendrell o de Sant Marçal, comunicant així els nuclis de Terrassola i de Lavit amb la zona de les escoles. El pont té una longitud de 48 metres i una amplada d'1 metre a la zona de pas de vianants. Està construït en tres trams i es suporta sobre dos pilars, cadascun d'ells assentat a un costat del torrent de Mas Vendrell i de Sant Miquel. L'accés al pont per la banda dels nuclis de Terrassola i Lavit es fa pujant per una escala de tres esglaons de pedra; al frontal de l'esglaó superior hi ha una inscripció gravada a la pedra on es llegeix "PABLO VIDAL ROVIRA", i al frontal de l'esglaó inferior es llegeix "AÑO 1929".


No trobava cap dada de l’autor d’aquesta infraestructura, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Llegia que a l’any 1853 es van fer tràmits per a la unió ‘política’ d’ambdós pobles, Terrassola i Lavit, tràmits que no van prosperar. Més endavant, l’any 1867 es va recuperar el projecte d’unir-los, que tampoc es va dur a terme. Va caldre arribar a l’any 1918, quan quasi tots els veïns dels dos pobles van lliurar una instància tot considerant factible la fusió dels dos termes en un de sol. El 1918, els dos ajuntaments es van posar d’acord i el 1920 es van unir legalment.

M’expliquen que el nom el decidia Madrid. La pàgina de l’Ajuntament diu contràriament que es van posar d’acord en el nom del poble: Torre-Lavit

Em pregunto que ha succeït perquè enlloc d’aquells Patricis tinguem ara a Catalunya aquesta ‘morralla indecent’?

No hay comentarios:

Publicar un comentario