viernes, 10 de marzo de 2017

CAPELLA DE SANT JAUME DE CAN CERDÀ DE PALOU. EL PLA DEL PENEDÈS.

No trobava cap fitxa ‘particular’ per la capella de Sant Jaume de Can Cerdà de Palou, al terme del Pla del Penedès.

Llegia en un rètol que hi ha al costat de l’edifici, que la capella original aixecada l‘any 1623, i el llençol emmarcat amb la imatge de l’apòstol Jaume, es van cremar en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República.



L’actual edifici d’una sola nau, amb coberta a dues aigües i un campanar d’espadanya, son el resultat de la reconstrucció que es duia a terme en acabar el conflicte bèl•lic.

Trobava a patrimoni Gencat en relació a la propera casa modernista, denominada Cal Jofre; edifici situat a la part nord del terme. Es tracta d'una casa aïllada, composta de planta baixa, dos pisos i terrat amb balustrada. Hi ha dues torres, situades lateralment a banda i banda sobre planta quadrada i cobertes amb teulada de pavelló. La façana és de composició simètrica, amb balcons a ambdós pisos. Actualment hi ha altres edificacions agrícoles annexes, construïdes sense respectar les característiques formals de la casa original. Si hem de creure el que diuen - o no diuen - els ‘registres oficials’, la quasi totalitat d’edificis de Catalunya, els aixecaven enginyers, arquitectes, i/o mestres d’obres ‘desconeguts ‘, que curiosament aconseguien fer-ho sense que ningú se’n adones.


Aquesta desinformació és un èxit més del període franquista, cal reconèixer-ho com estímul per a posar-hi remei.

Ens agradarà tenir noticia del promotor i de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap menció a l’edifici de l’antic Ajuntament i Escoles Públiques anterior a la dictadura franquista, del que també en voldríem tenir informació.


No disposa el Pla del Penedès d’un catàleg de patrimoni i/o de masies en línia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario