martes, 7 de febrero de 2017

IN MEMORIAM DEL RECINTE EMMURALLAT DE PALAFRUGELL.

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar una fotografia datada entre 1900 i 1910 que devem a l’Angel Toldrà Viazo, en la que s’aprecia – encara - la torre de Can Moragues, que formava part del recinte emmurallat de Palafrugell que tenia planta irregular; el seu traçat seguia els actuals carrers de Cavallers, els Valls, Plaça Nova i Pi i Margall. Tenia set torres circulars, i va ser enderrocada durant el segle XIX (entre el 1816 i el 1818 s’enderrocaren sis de les set torres, i la de Can Moragues, situada a la plaça Nova, que fou demolida l’any 1908).



Una imatge sense data en la que no apareix ja la torre


L'arc de la plaça Nova és l'únic vestigi conservat de l'antic recinte murat de Palafrugell. El portal, situat al S-E del recinte, entre les torres del Consell i d'en Moragues, s'obria a l'antiga era comuna, actualment plaça Nova.

Patrimoni Gencat ens diu que es tracta d'un arc de punt rodó situat a la plaça Nova i que la comunica amb el carrer del Consell. És format per carreus regulars de petites dimensions. En l'actualitat es troba cobert d'arrebossat, amb l'objectiu d’integrar-lo als edificis d'ambdues bandes.


Trobava a la pàgina 20 de 480 de :

http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf
Créixer, sovint alhora que guanys implica pèrdues.

El propietari de l'edifici, Gervasi Isern i Bofill , cobrà - després de diversos peritatges i al•legacions- per l'expropiació de la torre 2.410,14 pessetes, 14,40€ que li lliurà l'alcalde Francesc Sagrera Riera, en moneda de plata, el juliol de 1910.

L'any 1908 fou enderrocada la torre segons el projecte d'aliniament del carrer de Pi i Margall el•laborat per l'arquitecte municipal Isidre Bosch i Batallé (Vilanna, 1875-1960).

La recomposició de la façana en la part on s'afegia la torre significà la continuació del balcó corregut i els buits simulats. En una barana del balcó, de forja, hi ha les sagetes al•lusives a Sant Sebastià, co-patró de la vila.

Les fotografies antigues mostren la torre desapareguda. Era cilíndrica, alta i massissa, amb un torricó o donjó al cim, segurament molt més tardà.

Del tot recomanable la lectura del bloc : http://palatiofrugelli.blogspot.com.es/2009/12/la-torre-de-can-moragas.html

Avui estic trasbalsat per la noticia del traspàs de mossèn Joan Llort Badies, mestre i amic. Catalunya ha perdut un dels seus millors fills.

1 comentario:

  1. Leyendo el quadern gris, buscando fotos de la plaza Nova en tiempos de Josep Pla, he llegado a tu blog. Gracias por compartirlas.

    ResponderEliminar