viernes, 17 de febrero de 2017

FÀBRICA VIGAS. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA.CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa, em feia arribar fotografies d’aquest edifici industrial amb façana als carrers de Girona, 28-36; d'Anselm Clavé, 49-53; i al carrer Nou, 46-50 de Palafrugell.


A la pàgina 164 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Llegia que s’organitza a l’entorn d’un ampli pati rectangular, en quatre tramades d’una sola planta que presenten tan a les façanes exteriors com a les del pati, un seguit d’obertures d’arcs d’estil mudèjar.


Hi ha grans sales destinades a la fabricació i, en un dels costats, més compartimentat, per a oficines. El conjunt té sectors força modificats, sobretot a la part que dóna al carrer Girona.

Un dels aspectes que protegeix aquest Pla Especial és l'arquitectura industrial o determinats elements característics dels processos industrials. No es tracta que aquests elements tinguin un alt valor arquitectònic en el sentit habitual del terme, sinó que poden tenir un valor arquitectònic en relació a les tipologies industrials, en relació a determinades solucions constructives i, sovint, en relació a la memòria històrica i del paper que han desenvolupat en la vida sòcio-econòmica del lloc on es troben, del seu paper com a elements singulars del teixit urbà o un interès pel fet d'explicar determinats processos tecnològics.

Aquesta indústria és continuadora de la importat fàbrica de Martí Cama Prats ( Palafrugell 1864 – Reims, 1914) , fundada l’any 1887 amb importants connexions directes amb França i altres països.


L'inici genealògic de J.Vigas SA fou Martí Cama Prats, quan el 1887 va crear la fàbrica de taps de xampany al carrer Clavé de Palafrugell.

Cama va anar a dirigir la fàbrica de Reims i va deixar la de Palafrugell a mans del seu cosí, Víctor Bonany Prat. El seu fill Joan va agafar el relleu a Palafrugell. I, al següent pas generacional, fou quan Josep Vigas va casar-se amb Maria, filla d'en Joan, i va unir les dues empreses.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte, autor d’aquest edifici que inicialment estava previst que s’edifiqués al Marroc, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Martí Cama va ser president de la “Càmara Española de Comercio” a París, a principis del segle XX. És l’autor d’un projecte de tipus gremial per defensar els interessos dels surers espanyols que s’havia d’anomenar “Casa del Corcho”. Tot i ser molt ben elaborat, no tingué ressò entre els industrials mitjans per llur immobilisme, i no es posà en pràctica.

https://issuu.com/joutm/docs/jvigas_memoria_catala

http://www.diaridegirona.cat/baix-emporda/2016/04/06/mor-als-94-anys-lempresari/776287.html


Martí Cama Prats ( Palafrugell 1864 – Reims, 1914) tenia una visió de l’activitat econòmica molt avançada per a la seva època.

No hay comentarios:

Publicar un comentario