viernes, 3 de febrero de 2017

CAN JANOHER. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar unes imatges d’aquesta antiga masia dels segles XVI-XVII, segons consta a les inscripcions de la façana, que queda incorporada a l’eixample urbà del Pedró. El tractament Can ens remet justament al període en que la finca estava separada del nucli de Palafrugell.

Durant el segle XIX els seus propietaris, la família Masdevall, van construir un edifici industrial annex, dedicat a la fabricació de taps de suro, l’autor fou el mestre d'obres Eleuteri Matas



El conjunt es troba situat al barri del Pedró. La masia és un edifici de grans dimensions i coberta de teula a dues vessants; presenta a la façana del carrer del Pedró una porta d'accés adovellada d'arc carpanell; la resta d'obertures són allindades. És remarcable a la llinda d'una finestra de la planta baixa la inscripció "Ave Maria sin pecado consebida/1690", amb relleu de l'Agnus Dei.


Al primer pis hi ha una altra inscripció del 1597.

En el projecte de 1877 la confluència dels carrers Pedró Petit i Pedró Gran s’anomena plaça de la Creu.

Hi havia hagut una creu, “el Pedró” on per la diada de la Santa Creu, el 3 de maig, els veïns hi portaven flors i el clergat beneïa el terme. Sembla que la creu desaparegué per l’atac dels carlins de l’any 1873.

No hay comentarios:

Publicar un comentario