martes, 31 de enero de 2017

LA CASA JOAN MIQUEL AVELLÍ & MODEST CUIXART TÀPIES. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia seguir unes magnifiques fotografies de la casa Joan Miquel i Avellí, més conegut com a Joanet Mario, (Palafrugell, 1875 – 1934) important industrial surer del primer terç del segle XX, fundador de Can Mario, la més gran empresa surera catalana de la història. Entre 1930 i 1931 fou alcalde de Palafrugell.

Patrimoni Gencat ens diu que la casa fa cantonada entre els carrers de la Garriga i de M. Vincke & Meyer. És un edifici de grans dimensions, amb un ampli jardí a la part posterior. Un passadís a la banda dreta de la façana del carrer de la Garriga comunica la tanca d'accés (element que presenta una notable forja modernista) amb la porta d'entrada, d'arc de mig punt, i amb el jardí.

El cos principal de l'habitatge és de planta, dos pisos i terrat protegit per barana i obra de ferro. Les obertures són en general allindades i arrodonides als angles a la planta i al primer pis, mentre que les del segon pis són de dos o tres arcs escarsers. El coronament és amb cornisa, de maó a la part inferior i de teula i trencadís a la part superior, sostinguda per petites mènsules. Hi ha dues construccions secundàries a la part posterior: una terrassa amb barana de terra cuita, annexa al cos principal, i una petita construcció que comunica amb aquell mitjançant un petit pont.




La casa Miquel és un edifici de principis del segle XX, aproximadament del 1910, atribuït a l'arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881[1] – Barcelona, 1936)

Va viure en aquesta casa el pintor Modest Cuixart i Tàpies (Barcelona, 2 de novembre de 1925 - Palamós, 31 d'octubre de 2007), la Fundació que porta el seu nom té cura de l’edifici, remodelat per l’arquitecte Marc Cuixart Goday , fill del pintor.

http://www.gerio.cat/noticia/76275/la-fundacio-cuixart-obre-el-taller-de-lartista-a-palafrugell-per-donar-a-coneixer-la-seva-

Palafrugell té un patrimoni històric i/o artístic que s’hauria de fer conèixer més i millor, potser creant ‘rutes culturals’ com s’ha fet en altres llocs de Catalunya

El Valentí Pons Toujouse, autor el bloc , MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ publica una entrada relativa a la casa de Joan Miquel i Avellí, més conegut com a Joanet Mario, (Palafrugell, 1875 – 1934), en la que diu ; l'altre dia vaig descobrir gràcies a la col•laboració de l'arxivera municipal de Palafrugell, la Concepció Saurí Ros , que un edifici d'aquella localitat que sempre s'havia atribuït a l'arquitecte Josep Goday Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881 – Barcelona, 1936) i bastit l'any 1910 ) - així ho tenia en el meu Inventari del Modernisme- , era en realitat obra de l'arquitecte General Guitart Lostaló, (Gracia, 1859 - Barcelona, 1926) de l’any 1907. En aquest cas, hem vist que consultant l'Arxiu hem pogut esbrinar l'arquitecte autor d'una construcció.

General Guitart Lostaló és un arquitecte amb obra modernista a diferents localitats catalanes: Barcelona, Gràcia (Barcelona), Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell (cal esmentar la fàbrica de Can Mario i el seu dipòsit d'aigua), Alella, etc.

La casa en qüestió es troba al carrer Garriga i va ser promoguda per Juan Miquel Avellí (Palafrugell, 1875 – 1934)

Al•leluia , al•leluia !!, un altre element patrimonial que surt a la ‘llum’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario