martes, 17 de enero de 2017

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE MARIA DE LA COLÒNIA AGRÍCOLA DE LA PLANA NOVELLA. OLIVELLA. EL GARRAF

Havíem visitat el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, l’exterior de la Colònia Agrícola que s’alçava l'any 1890 per l’arquitecte Manuel Comas i Thos (Mataró 1855 - Barcelona 1914), per encàrrec de l' "americano" Pere Domènech i Grau (Illa Cristina ,Huelva , 1835 - Barcelona ,1898 ), als terrenys de l'antiga masia Plana Novella, que havia adquirit el 1875 a la família Raventós. Em sorprenia la negativa a la meva pretensió d’accedir al interior per retratar la Capella dedicada a la Immaculada Concepció de Maria, beneïda l’any 1887 que conserva unes pintures al fresc obra d’Enric Monserdà i Vidal (Barcelona 1850 – 1926), des de la meva particular impressió aquesta negativa lliga poc o gens amb l’esperit que pregona la filosofia de la Comunitat Religiosa que viu al edifici.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/09/la-colonia-agricola-de-plana-novella-al.html

Rebia unes fotografies de la Capella fetes el segon cap de setmana de febrer de 2017; em cridava particularment l’atenció el fet de que a la major part de les imatges ‘catòliques’ se les cobreixi amb un ‘mantell’ blanc, imagino que més enllà del fred hivernal, això té alguna explicació que ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com






Fotografies de Montserat Mora Lorente. Gener de 2017

El Concili de Trento obligava als sacerdots a residir a la seva parròquia, i a fomentar la pràctica de la religió, això es traduirà en la construcció de capelles i ermites per part dels propietaris agrícoles, que alhora que donaven compliment al desig de l’església , deixaven palesa la seva ‘potència econòmica’ i àdhuc social.

L’església catòlica perdia el nord amb el recolzament actiu a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, el miratge de ‘dominació social’ en els anys de la dictadura subsegüent, s’ha diluït, i només Déu sap, quina evolució tindrà en els anys a venir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario