sábado, 14 de enero de 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT GIL. VILAMANISCLE. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA.CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publicava unes fotografies de l’església parroquial de Vilamaniscle, a l’Empordà sobirà advocada a Sant Gil.



Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de planta basilical, que presenta un absis semicircular i dues capelles laterals que donen lloc al creuer. L'accés es realitza pels peus, a través d'una senzilla porta allindada, decorada amb pilastres i mènsules d'estil neoclàssic. Més amunt, centrat el frontis, tenim un ull de bou. Sobre el mur de la façana es construí un campanar de cadireta. L'aparell és de lloses de pissarra sense treballar, travades amb argamassa i disposades sense cura. Sota teulada sobresurten algunes lloses de coberta més antiga. La volta i la façana del temple apareixen encalcinades, a diferència de la resta del temple.


El Cementiri Municipal es troba al voltant de l'església.

L'església de Sant Gil de Vilamaniscle no apareix documentada fins al segle XIV i consta com una capella pertanyent a la parròquia de Santa Eulàlia de Novis (Garriguella).

L'edifici actual data dels segles XVII-XVIII, sense vestigis de l'església anterior, de finals del segle XIV.

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1877 amb 456 ànimes, amb una població escolaritzable estimada en 152 infants i joves, això em feia pensar que hi havia escoles abans de la dictadura franquista, de les que no trobava però, cap referència. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una.

No hay comentarios:

Publicar un comentario