jueves, 12 de enero de 2017

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA. LA TALLADA. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica unes magnifiques fotografies de l' església parroquial de la Tallada, advocada a Santa Maria que ocupa l'angle nord de l'antic recinte murallat, en la part més elevada del nucli.

Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici d'una nau amb absis semicircular i dues capelles annexes, una a cada banda de la nau. Té volta d'arc apuntat, amb arc triomfal de mig punt i absis de volta de quart d'esfera. Exteriorment presenta una composició senzilla. La façana té porta d'accés d'arc de mig punt amb arquivoltes llisses, llinda i timpà sense decoració. A la part superior hi ha una finestra d'arc de mig punt atrompetada. Corona a la façana un campanar de paret amb dues obertures d'arc rebaixat, situat a la banda esquerra, amb un rellotge a la part superior datat el 1937. A l' absis hi ha una obertura d' arc de mig punt atrompetada. A la part superior conserva l'obra de fortificació amb restes d'espitlleres. El material emprat en la construcció és la pedra, amb carreus d'aparell regular per a l'església i irregularment treballats a la torre superior de l' absis



L’església de Santa Maria va ser construïda els segles XII-XIII. Les primeres referències documentals sobre aquest temple daten dels anys 1279 i 1280, en què apareix com a capella del castell de la Tallada. L’any 1362 s’esmenta com a agregada de la parròquia de Verges. El conjunt del nucli va ser fortificat, segurament durant el segle XVI. Es va aixecar una torre damunt de l´absis, que va servir de torre angular nord-est de les muralles. En el segle XVIII es van aixecar les capelles laterals de la nau i la sagristia. D’aquest període data la remodelació de la portalada, segons consta a la inscripció de la llinda de la porta d’accés.

Pel que fa als edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, trobava a : http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Tallada&page=3&pos=21

Des de principis del s. XX les escoles compartien edifici amb l'Ajuntament, amb un espai reservat per a la casa del mestre.

Edifici d'una i tres crugies perpendiculars a la carretera configurant les dues aules i les dependències de l'Ajuntament. Al primer hi havia la vivenda del mestre.

L'any 1935 l'arquitecte Isidre Bosch i Batallé (Vilanna, 1875-1960) projecta un edifici independent per a "Escuelas Unitarias para niños y niñas en el pueblo de la Tallada" que no es va arribar a realitzar. I les aules varen continuar compartin ubicació amb les dependències municipals fins a la supressió de l'escola de La Tallada.

Actualment (2004) no hi ha escola i l'edifici acull l'Ajuntament.

Ens agradarà rebre una imatge d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario