viernes, 11 de noviembre de 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. COLOMERS. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Dinàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, al Xalet de Colomers, a la comarca de l’Empordanet.
Fèiem petar la xerrada Amb l’Angelina Croses Pujol, mestressa fins a la seva jubilació del Xalet, i coneixedora del patrimoni històric i/o artístic de Colomers; ens explicava que el seu pare Quim ‘Lari’, va repicar TOT l’ INTERIOR de l’església, que no podríem veure, perquè a Colomers - com dissortadament succeeix per arreu – el temple s’obre ÚNICAMENT quan hi ha un acte litúrgic, i el rector no té aquí la seva residencia.

Llegia que les primeres referències documentals a Santa Maria de Colomers daten del segle IX, i l'esmenten com a cel•la depenent del monestir de Sant Medir. Al llarg dels segles X i XI, altres documents en confirmen la pervivència i informen del pas a la jurisdicció de Santa Maria d'Amer, on va es traslladar el cenobi de Sant Medir.

L'església mostra diverses etapes constructives, dues de les quals d'època romànica; són del segle XI: l'absis, el frontis i les restes dels murs laterals i de la decoració llombarda de l'exterior, així com els capitells de l’interior situats a l'absis; als segles XII-XII: corresponen la volta i les pilastres i arcs de suport.



Els segles XVI-XVII s'hi feren les obres de fortificació, i posteriorment es produí una nova intervenció d'importància afegint les capelles laterals, la sagristia, la portalada i el campanar.

Entre 1970 i 1973, un procés de restauració ha recuperat part de les estructures romàniques que havien quedat amagades.

L'església de Santa Maria es troba situada al centre del nucli de Colomers. Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici d'una nau amb capelles laterals, absis semicircular i torre als peus. L'aspecte actual del temple mostra les intervencions experimentades al llarg del temps a partir de l'estructura original romànica.

A l'interior, la nau es cobreix amb volta apuntada i al llarg del seus murs s'obren les capelles, amb tres arcs de mig punt que recolzen sobre pilastres.

Un arc triomfal doble separa la nau del presbiteri. La part més interessant és l'interior de l'absis. Està decorat per arcs cecs sostinguts per dotze columnes amb capitells esculpits amb motius vegetals, representació d'animals, figures humanes i motius geomètrics. Alguns dels capitells són originals i d'altres han estat reemplaçats.

Josep Salvany Blanch visitava Colomers l’any 1923, i feia una fotografia parcial de la façana, i una del interior. En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, Santa Maria va patir danys severs, em comentàvem que una imatge de la Mare de Deú de pedra, va ser objecte d’un afusellament, i es fama que conserva encara encastats alguns dels projectils. Els recordava la coincidència amb el que s’explica de la Mare de Déu ‘del Blau’ a Lleida.



Exteriorment, s'observen dues etapes constructives: la part inferior correspon, amb moltes modificacions (capelles laterals, portada), a l'obra romànica, mentre que la part superior, amb espitlleres, és el resultat de les obres de fortificació dels segles XVI-XVII. A la façana s'obre la porta d'accés barroca. És rectangular i la corona un frontó trencat per damunt del qual hi ha una finestra romànica d'arc de mig punt. Conserva les lesenes de la primitiva façana romànica amb decoració de tipus llombard.

La torre, a la banda dreta, té base quadrada, cos superior vuitavat amb obertures de mig punt i coronament de barana amb balustres.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com posar ‘ en valor’ el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya és feina de TOTHOM.

No hay comentarios:

Publicar un comentario