viernes, 14 de octubre de 2016

IN MEMORIAM DEL BALNEARI ROQUETA. TONA. OSONA

El Claudi Pagès Puig, publica al facebook unes imatges d’aquest balneari del que Llegia a : http://www.plusesmas.com/genealogia/fotos_antiguas/espana/cataluna/barcelona/tona/imagen/535_15300.h




El balneario Roqueta en Tona fue el tercer balneario más importante de la localidad a finales del siglo XIX. El edificio principal era modernista y fue construido por Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de diciembre de 1850 - Barcelona, 27 de diciembre de 1923) entre los años 1885 y 1890. En la actualidad, sólo se conserva el pozo.

La pàgina de l’ajuntament en relació al pou ens diu; construcció aïllada de planta hexagonal en la qual s'ha mantingut l'antiga escala de marbre. L'antiga cúpula que el cobria ha estat substituïda per una pèrgola de fusta, coberta amb teules i sustentada per pilars també de fusta.

Quan a l’autoria de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, ens diu ; aquest aspecte és dubtós i no es pot afirmar amb total certesa. Els edificis van ser aterrats i arrasats el febrer de 1974.

De la capella de la Marededéu de la Salut de Tona, a la que havíem dedicat un post, se’n atribueix l’autoria l’any 1925 al projecte de Fèlix Domènech i Roura (1888 - 1977) fill de Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923), això, des del meu punt de vista, reforça la tesis de que el projecte del Balneari fos efectivament de Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de diciembre de 1850 - Barcelona, 27 de diciembre de 1923)

Deia aleshores ; ens agradarà saber, a l’email coneixercatalunya@gmail.com , les raons d’aquesta sobtada ‘ manca de fe ‘ en la mediació de Mare de Déu de la Salut per part dels tonencs.

I deixava aquesta reflexió ; Tona, podria com la Garriga organitzar una ruta del Modernisme, material no en falta, potser, potser però, els manca empenta, oi
?. Afegiria ara, i un xic d’interès.

No hay comentarios:

Publicar un comentario