miércoles, 12 de octubre de 2016

EL CASAL I L’ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE MONT-RODON. TONA. OSONA

Havíem endegat, amb el Mas Riambau, una gratíssima col•laboració amb el Claudi Pagès Puig, que disposa d’un excel•lent arxiu fotogràfic de Tona i les seves masies.

Del Casal de Mont-rodon trobava a patrimoni Gencat; Casa forta. Documentada el 1076 i 1131.

El lloc de Mont-rodon consta des de l’any 1076. el primer senyor, Bonfill de Mont-rodon, apareix el 1134 i el cognom continua fins a Carles de Mont-rodon, l'any 1687.
Foren després propietaris els Sants i de Montrodon, els Castellví de Barcelona i els Febrer-Miralles de Imperial.

Depenia del castell de Taradell.

Té una part romànica vers llevant i la resta és gòtica, construïda vers el 1448, encara que amb reformes i afegitons posteriors.

Inicialment va ser un lloc de guarda i bada, per convertir-se més endavant en una "Domus" o casa forta.

Presenta diferents tipus d'obra. La primera, que comprèn la part de llevant i la part angular de tramuntana, presenta una parell regular de factura romànica amb unes espitlleres a la part del soterrani i altres més espesses, cegades de molts anys entre aquest i la planta baixa. Pel seu carruatge i tipus de construcció es pot considerar com una obra del segle XII, que per la seva solidesa va ser aprofitada a la reconstrucció del segle XV. La segona època de construcció és gòtica. Comprèn la part davantera i una tercera part dels laterals. Mostra un aparell no regular però sí força cuidat.

A destacar un portal exterior d'amples dovelles amb l'escut familiar al centre, els quatre finestrals amb les seves esveltes columnetes, excepte el de sobre l'entrada, de pedra marbre i capitells ben treballats. Les espitlleres de la planta i les barbacanes que defensaven el portal i els angles de la façana; la del costat de llevant migdia fou inutilitzada pel rebaixament del teulat, amb les seves boniques cartel•les de pedra que antigament aguantaven balustrades de fusta i obra, ara inexistents.


A la pàgina de l’ajuntament de Tona, s’esmenta; l’estructura estigué en greu perill d’enrunar-se en la primera meitat del segle XX, sortosament els anys 70, als 80 es va començar a reconstruir i actualment presenta un estat excel•lent.


Quan a l’església de Santa Maria de Mont-rodon, ens fa aquesta descripció, edifici de planta rectangular amb un presbiteri quadrat i una petita cambra a la part nord. Coberta amb volta de canó i teulat. A la façana de ponent es pot veure la porta que es va obrir entre els anys 1687 i 1691 quan es va construir la cambra del cantó nord entre els contraforts. La façana de ponent està coronada per una espadanya, i afegeix; els anys 70 va sofrir diverses profanacions que la varen deixar en mal estat, l'actual propietari del casal la restaurà l'any 1983, tapià la porta de ponent i obrí l'antiga, Es va reconstruir la imatge gòtica del segle XIV i es van millorar els accessos.


M’explicaven que Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934, ha tingut un paper essencial en aquesta tasca. Li demanaré ajuda per ampliar aquesta informació,

No hay comentarios:

Publicar un comentario