miércoles, 26 de octubre de 2016

DEL FOSSAR DE LA COLÒNIA VALLS I ALTRES HISTÒRIES. SANT MATEU DE BAGES

Visitava el cementiri de la Colònia Valls de Torroella, l’Isidre Valls i Pallerola (Sallent, 16 de desembre de 1858 - Barcelona, 7 de febrer de 1933), aconseguia que malgrat trobar-se al terme de Coaner , que comptava i compta amb un ampli fossar, s’autoritzés un fossar a la seva colònia. Això estalviava l’arranjament d’un camí fins a Coaner – del que encara no en disposa - , i el reconeixement de la preeminència eclesiàstica. Actualment l’església del Sagrat Cor de la Colònia Valls, acull la imatge de la Mare de Déu de Coaner per ‘motius de seguretat’.

Retratava la capella de Sant Crist, i una làpida que no té especial rellevància estètica , essent però, el resultat d’un fet tràgic que agermana la Colònia Valls i la població de Castellar del Vallès.
http://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/LVE07/HEM/1949/03/26/LVG19490326-009.pdf



M’expliquen que a la colònia – en els anys bons – pujaven a treballar moltes persones des de Súria, això explica les mides del fossar, menys potser d’1/3 de la superfície del de Coaner.




http://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/25155/valls/torroella
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2015/05/goigs-la-mare-de-deu-de-coaner-sant.html
http://www.amicsdecoaner.org/p/fotos-i-videos.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/10/in-memoriam-del-fossar-del-santuari-de.html

No trobava ningú a la Riera, quina capella de la Marededéu de la Pietat, impulsada per Joan Riera, hereu del mas, i el seu germà Josep Riera, comissari del Sant Ofici, s’inaugurava l’any 1688.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/10/masia-la-riera-de-coaner-sant-mateu-de.html


Masia la Riera

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario