lunes, 4 de julio de 2016

IN MEMORIAN DE L’ESCOLA DE CAN JANOT. TAVÉRNOLES. OSONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Llegia que cronològicament, l'edifici de Can Janot, a Tavérnoles, Osona, sembla situar-se entre el segles XVII i XVIII, la seva ubicació tan pròxima a l'església de Sant Esteve de Tavèrnoles podria ser però, l'indici d'un orígen més antic.

Aquesta masoveria de Serrabou fou antigament la seu de l'Ajuntament i de les escoles.


La descripció ens diu ; Can Janot és una antiga casa de poble, situada a redós de l'església parroquial de Sant Esteve de Tavèrnoles. Fa pocs temps, fou objecte d'obres de reforma i remodelació integral.

Està formada per dos habitatges independents de planta rectangular. La coberta és de teula àrab, amb el carener paral•lel a la façana, que es troba orientada a ponent. Un dels cossos consta de planta baixa i planta pis. Al pis superior s'hi obre un porxo amb embigat de fusta, i barana del mateix material. L'altre cos consta de planta baixa i dues plantes pis; el pis superior es troba sobrealçat sobre la teulada. Hi ha dos portals d'entrada, situats a la planta baixa, estan formats per brancals quadrangulars, sobre els que es recolza una llinda monolítica. Les finestres són de disposició asimètrica, unes emmarcades amb carreus de pedra i d'altres amb llinda de fusta. La façana és repicada amb pedra vista.

Està clar que el franquisme no va portar l’educació i la cultura a les terres d’Osona., ben al contrari, la dictadura i la posterior ‘Democraciola’ curulla d’estultícia i corrupció , han provocat una despoblació salvatge que posa en risc ultra el patrimoni històric i artístic, la continuïtat de l’existència humana en aquest espai. La independència política de REINO DE ESPAÑA és l’única opció per evitar el col•lapse total.

Abans de la dictadura franquista, LA MAJOR PART DE POBLACIONS DE CATALUNYA, tenien escola, pública, confessional o privada, volem recuperar aquesta part de la prehistòria de la humanitat ‘decent’.

La meva recerca - duta a terme amb els migrats interessos d’un treballador jubilat - em fa adreçar-me principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recuperació de les imatges i/o la història dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Si no apareix a https://issuu.com/1coneixercatalunya , entre les més 940 escoles que tenim publicades, la del poble son vius i/o vas néixer, pregunta-ho a les persones d’edat que encara estiguin vives, i ens ho envies a coneixercatalunya@gmail.com i/o publica-ho a :
https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

La memòria històrica es recuperarà NOMÉS si ho volen els ciutadans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario