sábado, 9 de julio de 2016

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE VALLCEBRE ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL BERGUEDÀ

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Marià Grandia i Soler ( Vallcebre, Berguedà, 1864 — Madrid, 24 de febrer de 1929)


El municipio tiene su casa del común que se utiliza para escuela de niños y niñas.

Retratava també a Sant Julià de Freixens un edifici amb una tipologia molt semblant als edificis escolars d’aquella època.


Rebia un email de l’ Hèctor Zacarías Suay, en el que em diu:

Bon dia,

Suposo que, després de tres anys, ja deveu haver trobat la informació que volíeu sobre l'escola de Sant Julià de Fréixens.
Si no fos així, us passo l'enllaç amb el catàleg d'edificacions del terme de Vallcebre.

A la pàgina 53, hi trobareu una mica d'informació sobre les escoles de Sant Julià.

http://www.vallcebre.cat/fitxer/37/a-st-julia.pdf

Atentament.


Edifici de planta rectangular, de dues plantes, amb la coberta a dues aigües i el carener perpendicular a la façana de llevant (P1). A la façana nord hi ha un volum quadrat adossat amb la coberta a una sola aigua, d’una sola planta. La majoria d’obertures es concentren a la façana de migdia i són grans i simètriques respecte l’eix de la porta d’entrada. Els brancals i les llindes són de totxo vist, igual que les cantonades de l’edifici i la restaestà arrebossat.

Hi ha un accés directe a la primera planta a través d’una escala exterior que accedeix a l’habitatge del professor. Actualment, però, està abandonat.

Al costat oest hi ha l’antiga cantina i a l’est hi ha una plaça envoltada de camps de conreu.


El nostre infinit agraïment a l’Hèctor Zacarías Suay

Espero rebre TAMBÉ imatges de l’escola de Vallcebre, de la de la Colònia Sant Josep de Cercs,.

Està clar que la dictadura franquista no portava l’educació i la cultura fins a les terres del Berguedà, oi?.

No seria una despesa excessiva confegir un panell informatiu per posar-lo en aquest edificis explicant que servien com escola en el període ---- . ----, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin.

Hem recuperat imatges de més de 961 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario