sábado, 7 de mayo de 2016

IN MEMORIAM ESCOLA PÚBLICA DE LA PINYA. VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

L’actual municipi de la Vall d’en Bas va ser creat el 1968 per la unió dels antics municipis de Sant Privat d’en Bas, Sant Esteve d’en Bas, Joanetes i la Pinya, inicialment amb capital a la vila del Mallol.

M’arribava en el meu pelegrinatge per recuperar la memòria històrica i la ‘dignitat moral’ dels que ens precedien en aquest trànsit, fins a la Pinya, el nucli està centrat per l’església parroquial de Santa Maria (esmentada ja el 958 i consagrada el 1022, que fou possessió de Ripoll); l’edifici, romànic, ha estat molt reformat; l’any 1936 com a conseqüència de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govertn LEG´TIM de la II Republicà, fou destruïda la imatge romànica de la Mare de Déu de la Cabeça, molt venerada a la comarca. El lloc formà part del vescomtat de Bas. Formava un municipi independent fins el 1968. L’antic municipi comprenia també el poble de Sant Joan dels Balbs.

M’havien explicat a l’Ajuntament que l’edifici de l’escola, situat al darrera de l’església parroquial, exercia avui com a ‘local social’.


Havia quasi completat la Vall d’en Bas :

Escola de Sant Privat.

Edifici de l’antiga escola religiosa de Sant Esteve.

Escola de Falgars.

Escola de Joanetes

Escola del veïnat de la Cirera.

En mancaven algunes, l’escola pública de Sant Esteve inaugurada en vida del mestre màrtir Joan Bagué Ribo, militant d’ERC, que fou alcalde de la població l’octubre del 1936.

Les Escoles del Mallol que s’abandonaven per traslladar-se a la Cirera.

Les escoles dels Hostalets d’en Bas
....
Sou pregats de fer-nos-en arribar imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Em comentem alguns lectors que els ha sobtat ‘descobrir’ l’esperit social de la Mancomunitat i la II República, i que no tenien consciencia de la duríssima oposició que va representar la primera dictadura feixista ( la de Primo de rivera ), la del General Franco – que molts patien en les seves carns – , i la ‘Democraciola’ actual que ha assolit els cims màxims de l’estultícia i la corrupció.

Volem – en tenim més que el dret, l’obligació i/o el deure – recuperar imatges i històries del nostre passat col•lectiu, que ens han estat furtant fins al dia d’avui, quan quasi ningú recorda ja la mort del sàtrapa.

Està clar que ‘qui perd la memòria, per la identitat ‘ , tant clar com que en la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, advertim que més que un desinterès – que existeix – sobre el tema, que hi ha un ‘especial interès ‘ en que es perdi la memòria sobre aquest aspecte de la vida quotidiana dels nostres avantpassats.

Alhora, dissortadament, l’experiència – tenim recollides més de 850 escoles – em diu que és MOLT difícil trobar col•laboració de la mal dita ‘ social civil’, amb tot, reitero el prec d’informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , alhora que insisteixo en una obvietat, la memòria històrica es recuperarà NOMÉS si els ciutadans així hi volen.

A Catalunya hi ha una clara divisió pel que fa a la divulgació del patrimoni històric, la província de Girona que hi ha esmerçat grans esforços, i la resta Barcelona, Tarragona i Lleida, que manifesten tenir poc o cap interès en aquesta qüestió.

En el tema concret dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, està clar que el feixisme no tenia – ni té avui tampoc – cap interès en facilitar l’accés a l’educació; cal recordar que la seva tesis es fonamenta en l’existència d’unes elits que ‘condueixen’ l’existència de la comunitat.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca, Catalunya us en deurà una.

Tot el material de https://issuu.com/1coneixercatalunya està a la lliure disposició de les persones i/o entitats que els pugui ser d’utilitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario