martes, 17 de mayo de 2016

IN MEMORIAM DEL FOSSAR VELL D’AGUILAR DE SEGARRA. EL BAGES. CATALUNYA

El Marcel•lí Puigdellivol Prat m’enviava un email en el que em diu que en una caminada (2012) a Aguilar de Segarra, comarca del Bages, varen visitar les poques runes que queden del castell homònim, i que prop hi ha el Cementiri Vell totalment abandonat, els nínxols s’estan ensorrant us envio unes fotografies.


Observava que la capella del Sant Crist, presideix encara el fossar.




Rebia una fotografia datada 18-XII-1983 , de la Capella del Sant Crist, al fossar vell d’ Aguilar de Segarra, a la comarca del Bages, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )


El sostre demogràfic 700 veïns s’assolia l’any 1930, en el darrer cens abans de la dictadura franquista, a darreries de l’any 2014 hi havia 251 habitants.

El cens total l’any 1930 era de 23.677.095 persones, que augmentaran fins a 26.014.278 l’any 1940, no deixa de sorprendre que amb un milió de persones mortes – dades oficials – i un elevat nombre d’emigrants ‘politics’ el cens creixes amb 2.337.183 habitants més, oi?.

Devíem comptar també els morts, tant els del país, com els que venien d’Itàlia i Alemanya per donar suport al feixisme, o els russos i altres nacionalitats que es van posar al costat de la República, de la honestedat i de la llibertat.

Quan es va abandonar aquest fossar ?, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

També voldríem rebre imatges al coneixercatalunya@gmail.com dels edificis que acollien les escoles abans de la dictadura franquista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario