miércoles, 11 de mayo de 2016

ERMITA DE L’ÀNGEL CUSTODI DE LES PLANES D’HOSTOLES. LA GARROTXA. GIRONA

El Felip Hontoria Collell, compartia una publicació de la pàgina La Garrotxa, terra de mala petja del facebook

En la recerca d’informació llegia a : http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/04_marques.PDF

L’ermita de l’Àngel Custodi, al terme de les Planes d’Hostoles, al indret de Can Puig, fou autoritzada l’any 1490, essent bisbe de Girona, Berenguer de Pau (? - Nàpols, 5 de novembre de 1506)


A la pàgina :
http://www.trianglegironi.cat/bloc_fitxers/garrotxa/les_planes_hostoles.php

trobava ; l’ermita de l’Àngel és una petita edificació sòbria d’una sola planta pràcticament quadrada, amb contraforts a cada costat i amb un petit campanar de d’espadanya per una petita campana, avui inexistent.

L’ermita es troba a la dreta a peu de camí, la via interior per la banda de muntanya que va de Les Planes d’Hostoles fins a Sant Feliu de Pallerols, un cop deixat el nucli urbà de Les Planes d’Hostoles a pocs més de mig quilòmetre, on pel mateix camí es passar per la Font de l’Angel. La petita esglesiola de l’Angel data de 1539 i està dedicada a l’Angel custodi.

De temps immemorials s’explica la llegenda de la serp de la Vedruna: un noiet pastor d’ovelles que troba en aquest paratge de pastura, una serp la qual alimenta cada dia amb llet d’ovella, arribant a fer una gran amistat i passar bones estones jugant, posant-li el nom de Tana.

Passats els anys, ja més gran tornà per aquells indrets on havia pasturat per tal de veure si la serp encara vivia i poder-la saludar. La serp va aparèixer, però diu la llegenda que quan la serp veié que el pastor no li portava la llet com sempre anys enrere havia fet, l’atacà i ferí mortalment, fugint al bosc i perdent-se el seu rastre per sempre més
.

Al pobre pastor li va fallar l’Àngel Custodi, oi?.

No està considerada bé d’interès cultural, i no figura en la relació de ‘monuments’ de les Planes d’Hostoles.

El Matias En Mais Castanyer, publica ; Les Planes d'Hostoles. *Ermita del Angel* Ed. Foto Bosch. Nueva.




https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3172/


Hi ha respecte al tema del patrimoni històric una descurança secular.



No hay comentarios:

Publicar un comentario