martes, 17 de mayo de 2016

CAPELLA DEL SANT CRIST DEL CEMENTIRI MUNICIPAL DE TORREGROSSA. PLA D’URGELL. LLEIDA

No trobava la capella del Sant Crist del fossar de Torregrossa a la comarca del Pla d’Urgell, a la minsa llista de ‘monuments’ d’aquesta població :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Pla_d%27Urgell#Torregrossa



Està clar que aquestes son unes relacions de ‘mínims’ i responen més a criteris politics i/o ideològics, que a qüestions d’ordre estètic, artístic i/o històric , normalment llevat d’alguna excepció , no trobareu MAI, MAI , cap referència a l’edifici que acollia l’escola pública abans de la dictadura franquista, es sabut que aquella ‘ideologia’ tenia i té, una fòbia manifesta vers aquest tema. Tampoc curiosament s’acostumen a incloure els fossars que en la seva majoria son més que centenaris, i quina edificació obeïa a raons d’ordre urbanístic , que es van disfressar amb la riota d’Europa i del món com a qüestions ‘higièniques’.



Acostumen a ser el cementiris obra dels arquitectes municipals de l’època, tècnics que han estat menystinguts des de la pròpia administració que els llogava, el cas de Torregrossa és de jutjat de guàrdia, el fossar situat a dos nivells, és obra d’un planejament molt curós, que no podem adjudicar a persones sense formació tècnica. Ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario