jueves, 21 de abril de 2016

QUE EN SABEU DEL XALET DE CAL VILA DE BOVERA?. LES GARRIGUES. LLEIDA.

M’aturava per retratar l’edifici anomenat Xalet de Cal Vila al poble de Bovera, a la comarca de les Garrigues, la descripció de patrimoni Gencat ens diu ; vivenda unifamiliar de planta baixa i pis, de planta quadrada i coberta amb una teulada a quatre aigües de teula. En destaca sobretot el porxo d'entrada de la façana principal, a mode d'atri. La part superior és una terrassa amb balconada de ferro rematada als angles per dues boles de pedra respectivament. La façana està tota arrebossada i els llocs destacats com la cornisa, obertures... són d'un vermellós teula. A totes les façanes hi ha una distribució simètrica i ordenada de les obertures.


Tota la casa està rodejada per una petita banda de maons, record de les bandes llombardes romàniques. La casa està envoltada per un petit jardí i tot el recinte està enreixat alternat amb pilones d'obra en consonància amb la resta de l'edificació.

Tot i que una mica reformat, el seu aspecte original manté el caràcter constructiu de les edificacions de principis de segle XX, fetes amb un gust modernista, en el sentit d'innovació, i popular.

Cap dada relativa al seu autor, ni al moment històric en que s’aixecava l’edifici, recordar – si cal fer-ho – que estem a les Garrigues, prop de Déu, però MOLT, MOLT lluny de Barcelona.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de qui en va ser el promotor, i qui el mestre d’obres i/o arquitecte, aquesta informació marca la diferència subtil, entre un país civilitzat, i la tristíssima realitat actual de Catalunya, malgrat ser infinitament millor que la del REINO DE ESPAÑA.

No trobava ningú per a preguntar-li on eren les escoles públiques abans de la dictadura franquista; Bovera tenia al cens de 1930, 814 veïns, i es tancava l’any 2014 amb 290 habitants, s’ha perdut un 64,37% de la població gràcies a les ‘ bones pràctiques politiques’ seguides durant la dictadura franquista , i l’anomenada ‘ Democraciola ‘ que ha permès al REINO DE ESPAÑA assolir el campionat MUNDIAL d’estultícia i corrupció pel que fa a les seves elits politiques

No hay comentarios:

Publicar un comentario