lunes, 25 de abril de 2016

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DE L'ASSUMPCIÓ. FLIX. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA

Faltaven alguns minuts per a les 14,00 hores quan retratava la façana de l’església de l’Assumpció, coneguda també com “l’església nova” que es va construir sobre les restes de l'església vella de Flix, aixecada després que Ramon Berenguer IV conquerís Flix vers el 1154.



Llegia a patrimoni Gencat que l'any 1908, seguint el projecte de l'enginyer i tècnic de la fàbrica Ignasi Marinelo, es va construir la capella del Sagrat Cor o del Santíssim. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest tècnic.


En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, l'altar major de l'església i part de la façana foren destruïts, i tot l'edifici reconvertit en mercat, omplint de terra l'interior per així anivellar-lo.


L'altar no fou reconstruït fins l'any 1939 (posteriorment, l'any 1982 es va instal•lar un nou) i la façana es va refer vers el 1958 seguint el model antic.


L'any 1956 es varen acabar les obres del campanar sota la direcció de l'arquitecte Javier Peña. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest tècnic.


L'any 1965 es va desprendre d'una de les voltes de creuria l'escut de Flix de finals del segle XVI o principis del segle XVII, que actualment es pot apreciar en una de les parets de una capella. A l'interior també destaca un orgue construït per la gent del poble l'any 1999 i els escuts de dues importants famílies de Flix: Els Castellví , l'escut dels Castellví està format per un plafó rectangular de pedra amb l'ampit motllurat, amb el motiu central dins d'una orla ovalada emmarcada per motius decoratius geomètrics i vegetals. L'interior de l'orla està dividit en dues parts, a l'esquerra un castell coronat per tres torretes i a la dreta la representació d'un freixe; i els Oriol, l'escut de la família Oriol, està format per un plafó quadrat de pedra, amb el motiu central circular envoltat de motllures geomètriques. A l'interior del cercle hi ha representada una flor de lis amb cinc estrelles i tres boles i, al seu costat, una mena de palma o motiu decoratiu vegetal.


La casa rectoral i el saló parroquial, adossats a la paret sud-est de l'església, foren inaugurats el 15 d'octubre del 1976.


Vers l'any 1989 es va inaugurar el rellotge del campanar finançat per l'ajuntament i l'any 2002 es va canviar una de les campanes.


Dinàvem al restaurant L´Ànima , situat al costat de la carretera a l’entrada de Flix, venint des d’Ascó. Absolutament recomanable.

No hay comentarios:

Publicar un comentario