lunes, 29 de febrero de 2016

TARRAGONA, COM TEROL, EXISTIEN ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA.

Que hi havia escola a quasi totes les poblacions de Catalunya abans de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, imagino que hores d’ara no en dubta ningú.
Llegia a :

http://www.raco.cat/index.php/Resclosa/article/view/27239/27073

’ESCOLA A L’INICI DE LA GUERRA A POBLACIONS DEL MIG GAIÀ: BRÀFIM, VILABELLA I VILA-RODONA

De l’Antoni Gavaldà Torrents, i el Jordi Gavaldà Batal

5.- EL COMPONENT FÍSIC: ELS LOCALS I EL MATERIAL

El tema dels locals va ser un altre aspecte que van haver d’informar les subdelegacions dels diferents pobles. Aquestes van escriure en qualitat o es van limitar a donar una pista

de les mancances. Les respostes no ofereixen dubtes sobre la realitat física escolar.

En el grup dels que posaren poca cosa cal citar les poblacions d’Alió, Cabra, els Garidells, la Masó, el Milà, Puigpelat, la Riba, Vallmoll i Vila-rodona. Bràfim se centrà en l’escola de pàrvuls indicant que s’instal•laria a la plaça de la Llibertat, 4 (casa rectoral), incautada pel Comitè Local Antifeixista, la qual reunia les condicions higièniques reglamentàries. Vila-rodona va indicar que els locals no eren massa bons, tot i que mentre s’esperava l’aprovació del grup escolar que s’havia demanat a Madrid “ens hem preocupat durant aquests dies per a utilitzar-ne d’altres que reuneixen millors condicions”, senyal que permet intuir que s’havia condicionat la neteja d’algun local requisat.
Entre les poblacions que van ser més explícites en la resposta-demanda hi ha Alcover, Figuerola, Nulles, el Pla de Santa Maria, el Pont d’Armentera, Vilabella i Vilallonga.

La Subdelegació de Vilabella no es mossegà la llengua en el tema dels locals. Assenyalà que els locals de les dues escoles eren dolents “millor dit, inservibles per a ésser dedicats a un fi tant important com és l’ensenyança”. La solució, però, ja era presa, ja que l’Ajuntament i el Comitè s’havien incautat d’un edifici per a poder-hi emplaçar les escoles “que siguin necessàries”, en clara al•lusió a fer la feina ben feta i ràpida.

El material va ser un aspecte complementari al tema dels locals.

Necessitem imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de d’Alió, Cabra, els Garidells, la Masó, el Milà, Puigpelat, la Riba, Vallmoll , Vila-rodona, Alcover, Figuerola, Nulles, el Pla de Santa Maria, el Pont d’Armentera, Vilabella i Vilallonga.,....


la recuperació de la memòria històrica és feina de tots.

No hay comentarios:

Publicar un comentario