lunes, 1 de febrero de 2016

SANTUARI DE NOSTRA SENYORA DE LORETO. TARRAGONA

Pujàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, fins al santuari de Nostra Senyora de Loreto de Tarragona que consta d'una única nau coberta per una volta correguda suportada per arcs parabòlics. Aquesta té unes dimensions de 24 metres de llargada per 14 metres d'amplada. La coberta és un forjat recobert per ceràmica del tipus "gressite" i làmines d'alumini asfàltic, combinació que provoca, en funció de la posició del sol, una gran gamma de reflexos. A la part exterior, a banda i banda, es van construir uns bancs d'obra correguts a aixopluc d'un porxo. Els paraments verticals sota la coberta, són d'obra vista i entre els espais que formen els nervis que suporten, s'obren unes finestres en forma també d'arcs parabòlics.




A la façana principal, una porta de vidre ocupa pràcticament tota l'amplada de la mateixa i està constituïda per diverses fulles. Les dues centrals corresponen a la porta d'accés, i estan separades per columnes que serveixen de suport del llindar de formigó sobre el què descansa la paret de tancament. Presenta un gran vitrall central format per tres cossos verticals de forma rectangular que arriben fins la cornisa. A la façana posterior sobresurt un absis semicircular cobert per una semicúpula. El campanar, d'uns 26 metres d'alçada, te planta de creu grega i va adquirint amplada a mida que augmenta en alçada. Aquest està construït amb carreus de pedra d'Alcover fins a l'alçada de l'emplaçament de les campanes i dels focus d'il•luminació.

L'any 1904 per part d'alguns membres de la "Congregación Universal de la Casa Santa de Loreto", sorgí la idea de reedificar l'ermita, i tot i que el arquitecte Josep Maria Pujol i de Barberà (Tarragona, 1871-1949) va completar disseny i plànols corresponents, així com que anava creixent la recaptació de fons per dur-la a terme, la cosa no va arribar a bon terme, no quedant clar el motiu de la seva suspensió ni el destí dels cabdals arreplegats.

El projecte de l'ermita va ser realitzat per l'arquitecte Joan Zaragona Albi ( Tarragona 27.09.1912 + ¿? ) l’any 1956 i donat que la Verge de Loreto es la patrona de l'Aviació, simula un hangar i la torre un far de guía per els avions.

El 5 de maig de 1957 es va fer solemnement la benedicció i col•locació de la primera pedra i va ver beneïda el 1964.

Anys més tard s'aplegà al seu voltant una comunitat dels Pares Rogacionistes.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentario:

  1. M'agradara Rebre les vostres aportacionsa L'emailconeixercatalunya@gmail.com móbil 675 60 11 55

    ResponderEliminar