lunes, 1 de febrero de 2016

IN MEMORIAN DE LA BASTIDA DE BELLERA I DE LA SEVA ESGLÉSIA ADVOCADA A SANT SEBASTIÀ. EL PALLARS JUSSÀ.

Reprodueixo de : https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Bastida_de_Bellera

Fou un dels molts pobles pallaresos que el 1812 tingueren ajuntament propi, a ran del desplegament dels preceptes de la Constitució de Cadis, però que el perdé el febrer del 1847, ja que no arribava al mínim de 30 veïns (caps de família) que exigia la llei municipal del 1845. Així, el febrer del 1847 fou agregat a Sarroca de Bellera, juntament amb Iglesias, i entre els tres pobles i la caseria de Vilella sumaren els 36 veïns requerits.













L'església de Sant Sebastià fotografies de Ester González Vidal‎

Pascual Madoz Ibañez (Pamplona-Iruñea 1806 - Gènova 1870) en el seu Diccionario geográfico... del 1845 inclou un article sobre Bastida de Bellera. Hi diu que el poble és dalt d'un turó, amb lliure ventilació i clima propens a inflamacions i cadarns bronquials. Tenia 10 cases d'un sol pis, 8 d'elles al voltant d'una placeta, amb l’església parroquial de Sant Sebastià, i 2 més a 10 passes de distància. El terreny del poble és en part muntanyós i en part pla; és escabrós i de mala qualitat. Hi ha boscos d'alzines i roures que es feien servir per a llenya, i una petita horta regada pel riu de Sarroca a través d'una sèquia.

Esmenta el barranc de Sant Genís, però en diu que les aigües són tan profundes, que no es poden aprofitar, i fa un esment del pont,- PONT DEL DIABLE - sense dir-ne el nom.




 S'hi produïa blat, ordi, patates, llegums, fruites, panses i cànem. De bestiar, vaques, ovelles i cavalls. Hi havia cacera, sobretot de llebres, perdius i conills. La població era de 6 veïns (caps de família) i 25 ànimes (habitants).

El 1845 hi consten 25 habitants, que havien passat a ser 6 el 1970 i cap al 1994, any en què va passar a ser un poble abandonat.

Li demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) imatges de quan l’església romania dempeus.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Us recordem que cerquem edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista.


Rebia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) una fotografia datada el 14-VII-1973, de l’Església Parroquial de Sant Sebastià de la Bastida de Bellera (Sarroca de Bellera), comarca del Pallars Jussà


Algú té fotografies de l’església anteriors a la seva degradació actual ?. Ens agradarà rebre-les a l’email castellardiari@gmail.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario