sábado, 30 de enero de 2016

L’ASSUT DE L’EBRE JUSSÀ ALS TERMES DE XERTA, TIVENYS , I BENIFALLET.

Retratava al Josep Olivé Escarré en el punt en que comença el canal de l’esquerra de l’Ebre, i davant la perspectiva del mal dit assut de Xerta, tota vegada que està situat en el punt de convergència de tres termes municipals: Xerta, Tivenys i Benifallet. En això de les denominacions s’acompleix també el principi ‘agafa fama i posa't a jeure’.


L'Assut creua en diagonal l'Ebre i alimenta els canals dits de la Dreta i de l'Esquerra de l'Ebre.

És una obra d'enginyeria fruit d'una llarguíssima seqüència constructiva.

L'inici de la primera temptativa d'elevar el nivell de l'aigua de l'Ebre per canalitzar-la a sèquies de reg, té els seus orígens en l'època àrab, l'any 944, encara que es va fer d'una manera rudimentària . Segons Francesca Aliern en el llibre "Xerta", l'any 1402 el bisbe de Tortosa Pere de Lluna amb alguns cristians i 40 mores, va començar l'obra sota la direcció del sarraí Muza Alami, però l'obra es va paralitzar en ser promulgat el bisbe per a la seu de Toledo.

El 20 de maig de 1441 es tornava reprendre, en temps del bisbe Oto de Montcada. El bisbe i el capítol de Tortosa es van comprometre a contribuir en el gran cost que l'obra suposava.


El dia 31 d'agost del 1446, es va donar per acabada la presa, encara no s'havia completat la totalitat de l'obra, ja que mancava la construcció dels dos canals, base fonamental del projecte.

L'any 1452 es van iniciar les obres per construir la sèquia que prendria les aigües de l'assut, a l'esquerra del riu, i poc després s'emprenia el canal o sèquia de la part dreta. Les obres foren represes i abandonades en diferents ocasions i a causa d'això el canal de la Dreta, que havia d'abocar inicialment les seves aigües al previst canal de navegació de Sant Carles de la Ràpita, no es va acabar fins a l’any 1857, mentre que el canal de l'Esquerra s'acabà el 1912
La presa o resclosa està construïda en diagonal sobre el riu Ebre. Té una longitud de 310 metres , una amplada de 3,50 metres en coronació i de 35 metres en la fonamentació, i una alçada de 6 metres . La seva distribució en diagonal constitueix un aspecte singular d'aquest assut ja que la majoria dels assuts són perpendiculars als marges del riu. La fonamentació de l'estructura ha perdurat al llarg dels anys. La seva disposició geomètrica en planta permet la derivació per cada marge dels cabals necessaris per al rec. Tota l'aigua que no es deriva cap als canals de la Dreta i l'Esquerra és evacuada per un gran sobreeixidor central. Aquest sobreeixidor abasta tota la longitud de la presa i dóna un aspecte majestuós a l'obra. En cada estrep de l'assut se situen les comportes, que s'utilitzen per obrir o tancar els períodes de rec. També s'usen si per avaria o per altres causes (per exemple quan hi ha una gran avinguda) cal deixar secs els canals que alimenta l'assut.

Des del PP hi ha una voluntat manifesta de fer inútil aquest esforç de segles, el mal dit PLAN HIDROLÓGICO, pretén deixar ermes les terres del Delta, i condemnar a la misèria i/o a l’emigració als seus habitants.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario