domingo, 23 de agosto de 2015

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE GERRI DE LA SAL. EL PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Sergi Campas Canalias, retratava l’església parroquial de Gerri de la Sal, a la comarca del Pallars sobirà, a la província de Lleida.


Llegia que l’església fou consagrada el 25 de setembre de 1149, per l'arquebisbe de Tarragona Bernat Tort (? - 1163, Londres)i el bisbe d'Urgell Bernat Sanç (1141- 1162), en presència dels comtes de Pallars i els bisbes de Barcelona, Vic, Girona, Lleida i Saragossa.

El monestir fou fundat l’any 807 sota el patronatge de Sant Vicenç. El segle X passà sota l'advocació de Santa Maria.

Absorbí diversos monestirs i esglésies del veïnatge com Sant Pere de les Maleses. Per aquest motiu s'originaren friccions amb els bisbes d'Urgell, Sant Ot restituí l'any 1122 a Gerri tretze esglésies que l'hi havien estat usurpades. Gaudí de la protecció dels comtes del Pallars, que l'afiliaren al potent monestir de Sant Víctor de Marsella beneficiant-se així en gran manera al cenobi. A finals del segle XII l'actitud dels comtes canvià, recelosos del poder del monestir, hostilitat que no cessà fins l’any 1371 quan Gerri sol•licità l'ajut del bisbe d'Urgell , del rei Jaume I i Pere IV. Aquestes lluites empobriren el monestir despoblant els seus dominis i de la vila de Gerri, dedicada a l'explotació de la font salada que produïa rendes importants per al monestir.

L'any 1631 entrà a formar part de la Congregació Claustral Tarragonina, originant-se una certa recuperació fins a la guerra de Successió, que el tornà a assumir en una profunda crisi, comptant per aquestes dates amb un abat i cinc monjos quant en els segles XI i XII havia arribat a tenir cinquanta monjos.

L’any 1835, quan com a conseqüència de la desamortització del ‘ camarada ‘Joan de Déu Álvarez Mendizábal, nascut Álvarez Méndez (Chiclana de la Frontera, Cadis, 25 de febrer de 1790 - Madrid, 3 de novembre de 1853), es produeix l'exclaustració, i passava a ser l'església parroquial de Gerri.

Us deixo un enllaç interessant :
http://www.monestirs.cat/monst/pasob/ps03gerr.htm

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

P/D

Retrateu TAMBÉ els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista.

https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Catalunya us en deurà una.

No hay comentarios:

Publicar un comentario