sábado, 22 de agosto de 2015

ESGLÉSIA DE SANT BOI DE LLUÇANÈS. OSONA

Retratava amb força dificultat l’església parroquial de Sant Boi de Lluçanès des de l’exterior, i amb el flaix des del reixat el retaule de l’altar major.




Un cop a casa, preparant aquest post, llegia que l’església parroquial de Sant Boi de Lluçanès, fou planejada i erigida pels germans Josep i Jacint Morató entre 1763 i 1765, i es tracta d'un edifici barroc tardà (similar als de Taradell, la Gleva o Vidrà).

Les dades diuen que Josep Morató i Soler (Vic 1677 — 1734), i Jacint Morató i Soler (Vic 1683 — Solsona 1736), eren finats les dates en que suposadament feien aquesta església.

El campanar, aixecat sobre una base del 1540, es construí el 1815 i es coronà el 1852.

La descripció ens diu; edifici de grans dimensions de planta rectangular. L'accés a l'església és un gran portal d'entrada d'estil barroc tardà amb diferents motius florals i de rocalla, un escudet amb la data 1767 i l'anagrama de crist a sobre del qual hi ha una fornícula amb el sant patró. A la façana principal, amb restes d'arrebossat, hi ha un rellotge de sol, una gran rosassa i un tester curvilini. Al costat del cementiri s'aixeca el campanar de planta quadrada format per diferents pisos amb un rellotge al pis superior. Totes les cantoneres de l'església són de pedra treballada.

Cap esment de l’interior on des del reixat se’ns fa visible el retaule central, que no va ser destruït en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, perquè aquí a Sant Boi de Lluçanès, es van obeir les instruccions donades des de la Generalitat de Catalunya.




Quan a la resta de retaules us deixo en enllaç molt interessant : http://www.santboidellucanes.cat/index.php?tipus=5&info=588

El culte a Sant Boi (Orléans, ... - Nimes, 20 maig probablement l’any 295), es dóna especialment al sud de França i d'aquí va passar a Catalunya, i a la litúrgia mossàrab, potser per l'arribada de relíquies del sant francès durant el segle VII-VIII.

L’edifici de l’església de Sant Boi de lluçanès, s’aixecava sens dubte amb els ‘ diners d’Amèrica’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario