lunes, 17 de agosto de 2015

ESCOLES PÚBLIQUES DE BARBERÀ DEL VALLÈS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Enviava un email el 12 de juliol de 2015 a l’Associació d’història de Barbera del Vallès, en el que els deia :
Hola;

Que en sabeu dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a Barbera ?

En teniu imatges ?.

Faig un treball de recerca.


Rebia resposta de la Maria Teresa Sánchez Costa, que en un primer moment em confirmava que a Barberà hi havia una escola unitària, dividida en dues parts, una per nens i una per nenes, que donava a dos carrers.

En quan a la seva datació, segons la bibliografia, són inclús anteriors a la II República, ja que sembla ser que es construïren cap a l’any 1925.

L’edifici fou enderrocat per construir l'actual Casal de Cultura, i a partir de 1975 es començaren a construir les escoles públiques actuals.

Em feia arribar dues fotografies de l’edifici de les Escoles Públiques, que pendent de confirmació quan a la data, sembla ser que l’any 1926 entraren en funcionament.



Aquest material està extret del llibre de l'Agustí Palau i Codonyers "Barberà del Vallès. Història d'un antic poble", publicat per ell mateix l’any 1997.

No trobava a l’Hemeroteca de la Vanguardia cap referència a l’acte d’inauguració, ni tampoc cap dada de l’autor d’aquell edifici.

La meva personal gratitud a la Maria Teresa Sánchez Costa, i a l’Associació d’història de Barbera del Vallès
Insistim en reiterar que la nostra recerca un necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario