jueves, 2 de julio de 2015

ANTIC ESTUDI D'ESTAC. SORIGUERA. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Trobava una imatge a : http://www.pallarssobira.info/finterespintoresc.php?id=63


La descripció ens diu ; edifici de planta rectangular amb la façana principal orientada cap a l'est. És de dues plantes i sotacoberta amb una superfície total construïda de 214 m2. La coberta és a dues aigües. Els materials emprat són bàsicament pedra del país utilitzada pels murs principals, fusta per a l'embigat, la coberta, les portes i finestres; enllosat de llosa del país. Els paraments dels mur estan arrebossats amb guix elaborat in situ artesanalment. L'escola i el pati estan envoltats per un mur de pedra seca. Al a façana principal destaca un cos central a manera de pòrtic que dóna pas a l'interior de la planta baixa, té una coberta plana. A l'extrem nord s'hi observa l'escala i porta d'accés a la planta superior. Quatre finestres i la balconera donen llum a l'interior de les dues plantes principals. Les façanes nord, oest i sud també disposen d'obertures a l'exterior. La planta baixa estava distribuïda en un sala principal que feia funció d'aula, un lavabo i una petita habitació per emmagatzemar la llenya. A la primera planta hi havia l'habitatge del mestre. Aquest es compon de cuina amb llar de foc, menjador, tres habitacions, rebost i lavabo. El sota cobert, de poca alçada i al qual s'accedeix per una escala des de la primera planta, feia la funció de golfes.

L'edifici es conserva en bon estat encara que no és habitable. No hi ha patologies estructurals greus.

Lleia que la majoria de població de la zona era analfabeta entorn la segona meitat del segle XIX. Aquesta dada es coneix gràcies a les llistes d'empadronament. Se sap també que al 1860 hi havia un mestre a Estac que donava classe a l'antiga rectoria. A finals del segle XIX Estac era la capital del districte escolar, a més de cap de municipi, i centre de acollida de tots els alumnes provinents d'Escós, Baro, Arcalís i Mencui.

L’any 1918 l'inspector provincial autoritzava la construcció de la casa-escola d'Escós.

L'edifici d'Estac es va inaugurar l'any 1930, data que podem veure damunt la porta. A finals dels anys 30, tots els pobles del municipi de Soriguera tenien una escola mixta i Estac continuava sent la capital del districte escolar. Es procurava compaginar els horaris escolar s'adaptaven als requeriments de les feines del camp. Ja que en determinats moments feien falta totes les mans per atendre el camp. D'aquesta manera s'intentava evitar l'absentisme escolar. Entorn els anys 50 i primera meitat de la dècada dels 60 es produeix un augment del cens escolar. A partir dels anys 60-70 es produeix una concentració escolar cap a les àrees urbanes de més població. L'escola va tancar al finalitzar el curs 1974-1975

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si qualsevol dels Ajuntament implicats us dona ‘peixet’ feu-nos-ho saber que ho publicarem en una llista, d’administracions ‘ desafectes’.

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Catalunya us estarà eternament agraïda

No hay comentarios:

Publicar un comentario