sábado, 27 de junio de 2015

ESCOLA PÚBLICA DE PONTÓS ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

La Gemma Domènech i Casadevall és l’autora d’un excel•lent treball sobre els edificis escolars a la província de Girona, dissortadament no hi cap ‘ Gemma’ a Barcelona, Tarragona i/o Lleida.
http://www.raco.cat/index.php/revistagirona/article/viewFile/96072/150471

Em quedo amb una dada : el 15% de les escoles construïdes durant la Mancomunitat han estat enderrocades, el 10% de les construïdes durant la República també, i únicament el 5% de les construïdes durant el franquisme. Està clar que enderrocar escoles era mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura de Franco ), com h havia estat impedir que se’n aixequessin de noves en el primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera ).

Amb l’excusa de la situació econòmica – que s’ha generat per l’estultícia i la corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA - l’escola ha tornat a ser objecte en el millor dels casos de ‘retallades’.

Els discursos politics acostumen a dir just el contrari del que s’acaba fent, i en cas de dubte, penseu-ho en l’inefable Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostela, 27 de març de 1955).

Al tema; l’escola de Pontós s’inaugurava l’any 1934, i voldria saber qui en va ser l’arquitecte.



També de les de Planoles ( el Ripollès ), Sant Esteve de Guialbes ( Pla de l’Estany ), la Jonquera ( Empordà sobirà ) i Sant Feliu de Pallerols ( la Garrotxa ).

En la nostra recerca un necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

1 comentario: