jueves, 11 de junio de 2015

CAL VENTOSA. EL CASAL MAGNÍFIC DE BANYERES DEL PENEDÈS.

Anava fins a Banyeres del Penedès per veure i retratar el casal noucentista, anomenat cal Ventosa , o Cal Bofill, que segons llegia fou construït cap a l’any 1920, en substitució de l'antiga masia dels propietaris.

No trobava cap dada de l’arquitecte i/o mestre d’obres autor d’aquest edifici:
http://www.banyeresdelpenedes.cat/wp-content/uploads/poum/cataleg.pdf

La casa està formada per tres plantes. Els baixos presenten una porta de fusta amb arc rebaixat i una finestra per banda de forma quadrada, dividida en tres parts per unes columnetes. El pis noble presenta una gran balconada. Les tres portes balconeres són d'arc rebaixat i presenten una franja de decoració a base de flors i fulles que uneix les línies d'impostes i recorre tota la façana. El segon pis presenta unes obertures quadrades dividides en tres parts per uns prims murs. A sobre hi ha una cornisa que sobresurt, davant la qual es veu un fris amb decoració floral. A sobre la cornisa hi ha un terrat amb barana de pedra. A la banda dreta de l'edifici hi ha una torre de considerable alçada que consta de quatre pisos. Destaca l'última planta, que presenta una sèrie de columnes que sostenen una cornisa rematada per un terrat amb barana. La façana és arrebossada i decorada amb carreus.


En aquesta edificació de tres plantes destaca, en una cantonada, una gran torre amb mirador cobert en la part superior, que és un referent de la comarca, ja que es visible des de la llunyania- fins quan circules per l’Ap-7 - al costat del turó que li guarda l'esquena. Al seu capdamunt té un mirador cobert, amb columnes prismàtiques decorades amb medallons i relleus florals. La casa senyorial, de tres pisos d'alçada, es va construir sobre una antiga masia i encara conserva la casa dels masovers adossada a ponent, i les tres naus dels cellers de quan es treballava l'explotació agrícola.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor d’aquest magnífic edifici al que l'estretor del solar, no li permet lluir la seva elegant façana de migdia ni la posterior, que dóna a un jardí i que disposa de dues alçades de galeria amb vitralls emplomats.


La ‘inèrcia perniciosa’ fa estralls.

El Valenti Pons Toujouse havia identificat com " possible " autor  a l'arquitecte  Alfons Barba Miracle ( Tarragona - 19.04.1887 +  Barcelona, 3.08.1961 ) , 



https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/alfons-bonaventura-carles-m-barba-miracle

L’email de l’ Elisabet Bofill Ventosa,   en el que em deia, us envio plànol de la casa amb fotografies , venia a confirmar-ne l’autoria. 






Tinc per costum portar barret en totes les èpoques de l'any, per això, amb tota justícia dic, em trec el barret davant el saber i la intuïció del Valenti Pons Toujouse (Barcelona, 1962) 


Em complaïa comprovar que Banyeres del Penedès  està lliure de la terrible infecció filonazi que s’ha estes arreu de Catalunya

No hay comentarios:

Publicar un comentario