domingo, 31 de mayo de 2015

ESCOLES PÚBLIQUES ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA DE LA BLEDA. SANT MARTÍ SARROCA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Retratava l’edifici de les que foren escoles modèliques de la Bleda, al terme de Sant Martí Sarroca, a la comarca del Penedès sobirà, m’expliquen que ha estat objecte d’abandó des de l’administració pública, i d’actes de vandalisme per part d’alguns brètols – situació similar a la que pateix el Centre Santa Teresa, de Sant Llorenç Savall, al Vallès Occidental - , i em temo que alguns més.


El veïnatge de la Bleda, voldria – si més no – que l’edifici acollis a l’estiu les activitats de la quitxalla d’aquest indret.

Trobava un article de la Vanguardia que parla de la inauguració ‘formal’ de les escoles de Sant Martí Sarroca per part dels caps militars de la Dictadura a Catalunya, per descomptat cap esment de la Mancomunitat de Catalunya, ni de l’arquitecte autor dels edificis escolars.

M’explicava per telèfon el Magi Suriol Romagosa, que l’escoles de la Rovira Roja, els Hostalets i la Bleda, foren projectades a l’època de la Mancomunitat de Catalunya, encara que oficialment s’inauguraven el 20.11.1928 durant el primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera ).

Pel que fa a l’autoria s’esmenta al Pau Guasch, com arquitecte, encara que en algun lloc apareix com a mestre d’obres, i l’autoria material de l’escola de la Rovira Roja, la tindrà l’Antonet de ca l’Anton que farà de paleta.

Parlàvem també de les escoles de Bellver que desapareixen en el dissortat període del segon feixisme, farà també gestions per trobar-ne fotografies.

He demanat informació a l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca, ho faig ara als martinencs , i urbi et orbe a tothom que ens pugui donar informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

A la fitxa de patrimoni gencat, trobem ; edifici aïllat format per un cos central, més llarg en la part posterior, i dues ales laterals, que corresponen als pisos dels mestres i a les aules, respectivament. La façana té composició simètrica amb coronament central esglaonat, amb boles i garlandes, i portes i finestres bessones amb llinda o arc apuntat. La coberta és a dues vessants.

Segons testimoni verbal, l'edifici va ser construït entre els anys 1924 i 1926 per Pau Guasch
.

Si tenim en compte que les escoles anteriors a la dictadura franquista, no son en la seva major part considerades ‘monuments’ aquesta informació, encara que incomplerta és extremadament valuosa.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca i publicar directament a la pàgina https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts les imatges dels edificis escolars de la població on residiu, o si les identifiqueu als llocs que aneu de visita, i/o fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una.

No hay comentarios:

Publicar un comentario