sábado, 9 de mayo de 2015

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DEL MONTSANT. LA MORERA. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

L’amic Julio Garcia Gutierrez em feia arribar una fotografia de la façana de l’ermita de la Mare de Déu del Montsant, al terme de la Morera, a la comarca del Priorat.


Les dades històriques en diuen que l'ermita s'aixecà en el territori cedit l’any 1161 per Albert de Castellvell, d'acord amb Alfons I, a Pere del Montsant i els seus, per dedicar-se a Déu i bastir-hi un monestir; acció que no reeixí.

Hi ha constància que a l’any 1176 van residir per poc temps un grup d'eremites procedents de Cérvoles.

L’any 1210, l'Arquebisbe Ramon de Rocabertí cedí el lloc al matrimoni lleidatà de Pere i Guillema Balb, que hi van establir una comunitat cistercenca femenina que l'any 1215 es va traslladar a Bonrepòs, dirigit per Guilleuma. A continuació va prendre la direcció la seva filla Anglesola, la primera abadessa, que al 1215 es va traslladar a Bonrepòs, deixant l'ermita com a residència d'eremites.

Els anys 1557,1689,1691 i 1717 s'hi feren importants rogatives contra la secada o la pesta.

L’any 1741 sembla que es reféu, en part, l'edifici; d'aquesta data és el gravat de l'escut d'Escaladei, que així en reafirmava la propietat. Vora l'ermita hi habitaven ermitans i cada dilluns de Pasqua s'hi feia una romeria.

L’any 1810 els francesos hi van calar foc.

L’any 1835 en virtut de la desamortització - fet que constitueix un dels més clamorosos casos de corrupció de la història del REINO DE ESPAÑA - restà abandonada i en ruïnes. La imatge titular es traslladà a Albarca, mentre que el Santuari es transformà en corral.

A la fi del segle XIX la capella fou restaurada per Ramona Ballester, de Cornudella, la imatge però , es guardava encara a Albarca l’any 1914.

L’any 1936, en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República de nou fou malmesa.

El dia de Sant Jordi els veïns d'Albarca hi celebren un aplec.

La imatge de la Mare de Déu ha estat sempre objecte de molta devoció a tota la comarca.

Us deixo un enllaç als goigs :

http://algunsgoigs.blogspot.com.es/search?q=montsant

Traslladarem aquestes imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin), al que demanarem al ensems imatges de l’interior de l’església.

Rebia un email des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) , en el que m’adjunten dues imatges de l’ermita de la Marededéu de Montsant, al terme de la Morera de Montsant, a la comarca del Priorat.


Exterior Any 1927


Interior 8-IV-1977

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario