lunes, 18 de mayo de 2015

EL PONT DE LES PEIXATERIES VELLES DE GIRONA. OBRA DE L’ALEXANDRE GUSTAVE EIFELL.

El Fèlix González publica una fotografia del pont de les peixateries velles de Girona, o Pont Palanques Vermelles, que com alguns altres va ser obra de l’Alexandre Gustave Eiffel (Dijon, 15 de desembre de 1832-París, 27 de desembre de 1923)


La construcció es realitzà l'any 1877, amb un pressupost de 22.500 pessetes. El contractista fou la companyia Gustavo Eiffel de París, que en aquells temps també construïa altres ponts per la RENFE. A la subhasta pública efectuada el 6 de gener de 1877, també hi acudiren Ignasi Serrallach de Barcelona i La Maquinista Terrestre i Marítima del mateix lloc. Sembla que les obres es retardaren i la companyia Eiffel no acabà fins el juliol de 1877, data en que es feu la prova de càrrega. S'hi instal•laren uns fanals obsequi de la constructora.

L'any 1959 s'hi col•locà un paviment d'asfalt sobre forjat convencional que deteriorà l'estructura. Per això l'any 1979 es restaurà i es canvià el paviment substituint-lo per roure i es reforçà l'estructura malmesa per la humitat.
La descripció ens diu ; estructura en gelosia de 3,5 metres de cantell, composta per perfils reblonats i peces en"L". El paviment és fet amb taulons de fusta per evitar l'efecte negatiu del rovell en el ferro. El pont presenta una sola llum de 41,5 metres, suficient per salvar l'amplada del riu. L'amplada del paviment és de 2,62 metres. Actualment hi ha taulons de fusta al sòl. L'alçada del paviment respecte del llit del riu és d'uns 7 metres. Els estreps són de fàbrica de carreus.

Girona no ha estat especialment curosa del seu patrimoni històric i/o artístic.

http://encantsdegirona.blogspot.com.es/2013/12/vuit-ponts-deiffel-ii.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario