martes, 5 de mayo de 2015

ANTIGUES ESCOLES DE SANTA COLOMA DE QUERALT. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Retratava l’edifici de les antigues escoles de Santa Coloma de Queralt, a la comarca de la Conca de Barberà.



No trobava cap dada del seu autor, en demanaré informació a l’Ajuntament, als colomins i urbi et orbe a tothom que en tingui informació


Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Rebia un email en que el Josep M Carreras Tarragó em deia :

En relació als edificis escolars de què em parla l'amic Josep M. Grau Pujol , us puc dir que a Santa Coloma de Queralt, les Escoles Municipals varen edificades a càrrec de l'Ajuntament l'any 1907-08. Els plànols varen ser fets per l'arquitecte municipal Isidre Gili i Moncunill i les obres varen anar a càrrec del constructor Pau Solà Rovira.

L'edifici va ser inaugurat el 3 de maig de 1908, amb assistència d'autoritats locals i provincials.

Pot trobar més informació en el llibre "IES Joan Segura i Valls 1908-2008", editat amb motiu del Centenari.

D'altra banda, hi ha el Col•legi de les Vedrunes, que s'instal•laren al poble el 1862. L'escola -avui portada per pares i mestres- segueix la seva activitat encara avui.

També hi va haver el col•legi de Sant Josep, regit pels Germans Maristes de 1890 a 1921, any en què passà a ser escola parroquial fins l'any 1973, en què per la implantació de la Ley General de Educación de 1970, es va adscriure al Col•legi de les Vedrunes.

Espero que aquesta informació li sigui d'utilitat.

Cordialment,


No hay comentarios:

Publicar un comentario