jueves, 9 de abril de 2015

LA CAPELLA DEL SANT CRIST DEL CEMENTIRI DE SANT JULIÀ DE VILATORTA.

L’advocació – una vegada més – és una presumpció meva que haurà de ratificar en el seu cas el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ).



Sant Julià de Vilatorta disposa d’un mapa de patrimoni cultural, en el que advertim ultra la mancança de molts elements d’interès històric i/o artístic – cas del cementiri de Sant Julià de Vilatorta, i la seva capella - , un escàs rigor quan a fer esment dels mestre d’obres i/o arquitectes, autors dels edificis.

Com feia amb el Cementiri Monumental de Vilalleons - del que no s’esmenta l’autor - traslladaré la meva consulta a l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta.

Sou pregats tots els santjulianencs i/o vilatortins de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), rebia una fotografia datada el 12-XII-1982 , de la capella de sant Crist , al fossar de Sant Julià de Vilatorta.

El Valentí Pons Toujouse, expert en modernisme, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ , en relació a alguns monuments de Sant Julià de Vilatorta em deia;

Sant Julià de Vilatorta, tant la Capella del Sant Crist del Cementiri, com el Cementiri de Vilalleons jo els atribuiria a Manuel Vega i March (Granollers (Barcelona) 1871 - Barcelona, 1931) autor del Col•legi d'Orfes i d'estil molt similar.

La Montse Piqué Val, responsable de la Ruta Modernista i Noucentista de Sant Julià de Vilatorta, a la que també demanava parer em deia ;

Pel que fa a Manuel Vega i March, va ser l'arquitecte del col•legi i orfenat El Roser, construït entre 1894-1897. Els promotors i gestors inicials van ser la família Benessat, gràcies al llegat de Puig i Cunyer, i posteriorment la família Bofill.

La capella del Cementiri va estar finançada per la família Benessat i Bofill, per tant és molt probable que utilitzessin el mateix arquitecte.

Desconec l'autoria del cementiri de Vilalleons.

Sembla que poc a poc, es va fent la llum.

Llàstima que el país pateixi de forma quasi general, la patologia social que anomeno ‘ inèrcia perniciosa’

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario