viernes, 17 de abril de 2015

ESCOLES DE SANT JUST DESVERN ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Havia demanat informació de les escoles anteriors a la dictadura franquista a l’ajuntament de Sant Just Desvern, i rebia un email de l’ Arxiver Municipal, Jordi Amigó i Barbeta, en el que em deia;

D’acord amb una instancia no presencial que m’han fet arribar realitzada per vostè em plau fer-li arribar unes breus notes de resposta a les seves preguntes. Pot localitzar imatges i més dades a la Miscel•lània d’Estudis Santjustencs X.
http://www.raco.cat/index.php/MEST/issue/view/3531/showToc



Escoles Nacionals del carrer de la Creu.

Van ser inaugurades el 30 d’agost de 1925, ignorem qui va ser-ne l’arquitecte però si que sabem que el constructor va ser el contractista local Isidre Campreciós per un import de 57.200 pessetes. Han estat enderrocades a principis de l’any 2015 per donar lloc a la Plaça Antoni Malaret, després de traslladar els darrers serveis (Escola d’Adults i de Català) a l’edifici LES ESCOLES, situat a tocar, a l’espai de les antigues escoles de l’Ateneu Santjustenc edificades el 1923 també inaugurades el 1925.
https://desverncultura.wordpress.com/2013/04/30/un-indult-per-un-edifici-de-les-escoles-nacionals/


Escoles Parroquials Núria.

S’ignora l’arquitecte, el promotor fou el rector de Sant Just Desvern Mossèn , Antonino Tenas i Alibes. Es possible que el Sr. Josep Alemany i Juvé (1890-1975), arquitecte municipal en aquells anys intervingués per fer el projecte. Es va edificar una planta baixa l’any 1932 i al 1934 ja s’inaugurava un primer pis. Va situar-se al carrer Bonavista, 100. L’edifici fa dues dècades que no funciona com escola, i sembla que en breu es transformarà en habitatges particulars.



Jordi Amigó i Barbeta
Arxiver Municipal
Sant Just Desvern

No hay comentarios:

Publicar un comentario